Ulkoilukaverina ikääntyneelle

Kuusi henkilöä ulkoilemassa pyörätuolien ja rollaattoreiden kanssa.

Meille suurimmalle osalle kansalaisista liikkuminen ja itsenäinen toimiminen arjessa on itsestäänselvyys. Harva meistä tänäänkään ajatteli mielessään, kykenenkö omatoimisesti nousemaan vuoteesta, pystynkö keittämään aamukahvit tai pääsenkö ulkoilemaan. Toimimme ajattelematta silloin, kun kykenemme siihen isoimmitta ponnisteluitta. Pysähdypä kanssani hetkeksi miettimään, löytyykö asuinalueeltasi tai muuten läheltäsi ihmisiä, jotka jäävät paitsi ulkoilun mahdollisuudesta. Löytyykö läheltäsi henkilöitä, joiden ulko-ovi ei ole saranoiltaan kulunut? Ei ole sisään astunut kahvittelijaa, joka olisi vaihtanut päivän tai viikon kuulumisia. Ei ole ovesta astunut henkilöä, joka olisi mahdollistanut ulos lähtemisen, hänen edellisestä ulkoilukerrasta saattaa olla kulunut kuukausia, jopa vuosia. Tiedätkö, että tällaisia henkilöitä on paljon ja eikö niin, että se tuntuu todella epäreilulta?

Ikäinstituutti on järjestänyt vuodesta 2011 lähtien Vie vanhus ulos -kampanjaa. Vuosittaisen ulkoilukampanjan tavoitteena on edistää niiden ikäihmisten ulkoilua, jotka tarvitsevat siihen apua ja seuraa. Kampanjaan on vuosittain osallistunut sadoittain ihan tavallisia kansalaisia, jotka ovat halunneet ilahduttaa ikääntyneitä. Niin tänäkin vuonna, onneksi.

Seinäjoki on loistanut useampana vuonna hienosti kärkisijoilla tässä kampanjassa, ulkoiluttajia ja hyvänmielen tuojia on riittänyt. Tänä vuonna Seinäjoen kaupungintalon työntekijöitä halusi omalla esimerkillään olla osallistumassa tämän vuoden Vie vanhus ulos -kampanjaan. Teimme yhteistyösopimuksen senioritalon asukkaiden kanssa ja avustimme heitä ulkoilun mahdollisuuteen parina erillisenä päivänä. Innokkaita lähtijöitä löytyi. Se ilo ja onnellisuus joka kumpusi ulkoilutettavien kasvoilta, oli jotain käsittämätöntä. Eikä siinä vastapuolikaan jäänyt häviölle, takuulla sain enemmän kuin minulla oli antaa. Silmät kosteina lähdin tyytyväisenä, jopa onnellisena omaan, niin itsestään selvään elämääni takaisin.

“Oli kyllä niin ihanaa”
”Kiva kun jaksoitte viedä meitä ulos”
”Kyllä näitä olisi mukava tehdä useamminkin”
”Oikein poskia kuumottaa ulkoilun jälkeen”

Neljä henkilöä kävelee jalkakäytävällä, yksi työntää rollaattoria ja kaksi istuu pyörätuolissa.

Haastan sinut lukijani, viemään lähelläsi olevia henkilöitä ulkoilemaan. Heitä, jotka ovat estyneitä ulkoilemaan itsenäisesti. Ilmat ovat mitä parhaimmat: ei ole kuuma, ei kiusaa hyttyset, ei tarvitse pelätä raittiinilman myrkytystä eikä tarvitse etsiä varjoa. Haaste on voimassa tästä päivästä lähtien. Otatko haasteen vastaan? Tuolla ”kylillä” tavatessa nykäise hihastani, kertoaksesi haasteen toteuttamisesta kohdallasi.  Voin olla varma, että molemmat osapuolet ovat nauttineet ja saaneet paljon hyvää mieltä tapahtumasta ja ehkä ne silmät ovat kostuneet sinullakin.

Kaija Göös, ikääntyvien palveluiden koordinaattori, Seinäjoen kaupunki
p. 040 661 6980, kaija.goos@seinajoki.fi