Tyttö A on kiinnostava selviytymistarina

Abigail Deanin Tyttö A ilmestyi suomeksi vuonna 2021 Kristiina Drewsin kääntämänä. Kyseessä on brittiläisen juristin menestynyt esikoiskirja, josta aiotaan tehdä myös tv-sarja. Teoksen inspiraationa ovat olleet tositapahtumat, mutta henkilöt ja tarina ovat sepitettä.

Kirjan päähenkilö on kolmikymppinen Britanniasta New Yorkiin muuttanut yritysjuristi Alexandra eli Lex. Hän on palannut käymään kotimaassaan, koska äiti on nimittänyt hänet testamenttinsa toimeenpanijaksi. Vankilassa kuollut äiti ehti istua osan 25 vuoden tuomiostaan. Lex ei ole käynyt häntä katsomassa kertaakaan. Hän on myös polttanut kaikki äidiltä saamansa kirjeet lukematta niitä.

Lapset perivät Kauhujen talo -nimen saaneen lapsuudenkotinsa ja 20 000 puntaa, mikä on heille aikamoinen yllätys. Koska Lex on testamentin toimeenpanija, hänen on saatava yhteys muihin elossa oleviin sisaruksiinsa, jotta he voivat päättää esimerkiksi talon kohtalosta. Tehtävä ei ole hänelle mitenkään mieluinen.

Tarinassa vuorotellaan kirjan nykyhetkessä ja menneisyydessä eli ajassa, jolloin perhe vajoaa vähitellen vanhempien erilaisten pettymysten, isän fanaattisuuden ja äidin alistuvuuden vuoksi kurjuuteen. Isä on perhettään tyrannisoiva mies, jolle maistuu alkoholi ja joka löytää Raamatusta oikeutuksen perheensä alistamiselle. Omasta mielestään hän suojelee lapsiaan muulta maailmalta. Hän on ylpeä lähinnä pesueensa koosta, mutta lapsien tarpeista hän ei ole kiinnostunut.

Perheessä on kaikkiaan seitsemän lasta. Äiti käy koko ajan heikommaksi: hän imettää tai on raskaana lähes yhtäjaksoisesti 17 vuoden ajan. Tilanne Kauhujen talossa kärjistyy lopulta niin, että on kyse elämästä ja kuolemasta. Lasten pelastumisesta alkaa nälkiintyneiden ja pahoinpideltyjen lasten pyristely kohti toipumista ja uutta elämää. Jotkut heistä onnistuvat paremmin, jotkut huonommin.

Lex on adoptoitu lapsista viimeisenä. Häntä ovat tukeneet uusien vanhempien lisäksi Tohtori K eli psykiatri, jonka potilas hän on ollut vuosikausia pelastumisestaan saakka. Lex ja hänen isoveljensä Ethan ovat olleet jo lapsena älykkäitä ja saavat uudessa elämässä mahdollisuuden opiskella. Lex piilottelee menneisyyttään, jotkut sisaruksista taas ovat tienanneet rahaa tarinallaan.

Äidin kuoleman jälkeen olisi siis päätettävä, mitä talolle tehdään. Lex haluaisi kehittää siitä yhteisötalon, jossa tehtäisiin kaikkea sellaista mukavaa, mitä vanhemmat eivät olisi hyväksyneet. Saako hän sisaruksensa tämän suunnitelman taakse? Millaisen yllättävän käänteen kirjailija on varannut tarinansa loppupuolelle? Näihin kysymyksiin saat vastauksen lukemalla tämän selviytymistarinan.

Kannattaako lukea näin kamalista asioista kertova kirja? Se jää jokaisen päätettäväksi. Itse pidän Deanin mässäilemättömästä kuvauksesta sekä hyvästä suomennoksesta. Romaani on myös, ikävä kyllä, kovin ajankohtainen, sillä lasten kaltoinkohtelu ja vanhempien tuhoisa vallankäyttö ovat myös suomalaisille tuttuja ilmiöitä ja viimeaikaisia keskustelunaiheita.

Sirpa Pukkinen

Teoksen saatavuuden voit katsoa Eepos-verkkokirjastosta