Toukokuun vinkit, osa II: Murrerunoja, penninvenytystä, Turun historiaa ja perheen ihmissuhteita

Seinäjoen kaupunginkirjaston toukokuisessa kirjavinkkipiirissä esiteltiin mm. seuraavat kirjat. Vinkkipiiri jatkuu taas syksyllä.

Johanna Pitkäranta
Valakiapuoli: runoja murtehella, 2021

Peräseinäjoella asuvat sanovat, että jos joku asuu Valkeajärvellä tai Valkeajärven tien varressa, niin hän asuu ”tuolla Valakiapuolella”. Kirjan nimessä viitataan siis Valkeajärveen. Muitakin tuttuja paikkoja Peräseinäjokea tuntevalle tulee humoristisissa murrerunoissa vastaan. Näin käy esimerkiksi Akkaan lokiikkaa -runossa.

Johanna Pitkärannan kokoelmassa on myös parisuhteesta ja kaipauksesta kertovia runoja sekä ihmisenä olemisen ja ihmissuhteiden pohdintaa. Runojen minä kaipaa edesmenneitä läheisiään: isää, äitiä ja isovanhempia. Humoristisesta alusta huolimatta kokoelmasta tuleekin näin loppua kohden yllättävän vakava.

 

Tekstissa esiteltyjen kirjojen kansia.

 

Suvi Ratinen
Hyvä tarjous, 2021

Suvi Ratisen kirjan päähenkilö Kati on kasvanut hyvin taloudellisesti ajattelevassa kodissa. Hänen perheeseensä on kuulunut äiti, isä ja isosisko. Kati on tottunut käymään kirpputoreilla ja realisointimyymälöissä ja ostamaan punalappuisia tuotteita.

Katilla on haave: hän haluaa ostaa vanhemmiltaan vanhan kotitalonsa Vähälän torpan. Sitä varten hän säästää alkupääomaa apunaan kirja ”Kymppitonni kasassa – 10 askelta vaurauteen”. Kati ei ole kertonut haaveestaan vielä vanhemmilleen.

Katin tarinan rinnalla kulkee vakava kertomus Huuko Määkkösestä, huutolaispojasta, joka on Katin isoisoisä. Kirjassa vilahtavat huutokauppakeisari Palsanmäki, kasvisruokavalio ja muut ajan ilmiöt.

Luin kirjaa järkyttyneenä, huvittuneena ja melkein peloissani: toivottavasti tässä kirjassa ei kuitenkaan kukaan kuole!

 

Ann-Christin Antell
Puuvillatehtaan varjossa, 2021

Historiallisen romaanin päähenkilö on Jenny Malmström, papin nuori leski, joka asuu isänsä, Kaarinan seurakunnan kirkkoherran luona. Jenny toimii Turun rouvainyhdistyksessä, jossa naiset ajavat monia hyviä asioita, mm. tehtaan työntekijöiden asunto-olojen parantamista.

Jenny lähtee näissä asioissa tapaamaan Barkerin puuvillatehtaan johtajaa John Barkeria, mutta tapaakin johtajan pojan Fredrik Barkerin. Tapaaminen sujuu huonosti, mutta Turku on kuitenkin melko pieni kaupunki, joten Jenny ei voi välttää tapaamasta Fredrikiä muuallakin, vaikka ei haluaisi!

Kirjan henkilöitä ovat myös nuoresta leskestä kiinnostunut Kosti Vanhanen sekä arkeologi Juhani Aaltonen, joka on töissä keskiaikaisen piispanlinnan raunioilla Koroistenniemellä.

Kirja sopii historiallisten romaanien ystävälle, joka arvostaa faktojen oikeellisuutta. Se kiinnostaa varmaan myös romantiikasta pitäviä, naisen asemaa pohtivia ja Turun kaupungin historiasta kiinnostuneita. Kirjoittaja Ann-Christin Antell on ammatiltaan kirjastonhoitaja.

 

Catherine Isaac
Sinusta, minusta, kaikesta, 2020

Catherine Isaacin kirjoittaman ja Pirjo Rudin suomentaman kirjan päähenkilö Jessica on Williamin yksinhuoltajaäiti. Williamin isä on Adam, ja isän ja pojan suhde on melko heikko.

Jessican äiti on sairastunut vakavasti. Hän on toivonut koko ajan, että Williamin suhde isäänsä paranisi ja syvenisi. Jessica ei ole pitänyt vahvaa isäsuhdetta kovin tarpeellisena. Hänen mielestään hänen oma rakkautensa ja huolenpitonsa riittävät.

Adam on muuttanut Englannista Ranskaan, missä hänellä on lomakeskus. Jessica on päättänyt lähteä Williamin kanssa lomalle Adamin luokse. Osaksi siksi, että haluaa tehdä huonokuntoiselle äidilleen mieliksi, osaksi toivoen itsekin isän ja pojan suhteen paranemista.

Jessican äidin vakava sairaus, loma Ranskassa ja parisuhdekiemurat muodostavat tämän kirjan sisällön. Lopputulos ei olekaan niin höttöinen kuin kirjan kannesta olisi voinut päätellä!

Tarkista kirjojen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta