Toukokuun kirjavinkki

Eileen Favorite: Sankarittaret, Gummerus, 2008

Eileen Favoriten esikoisromaani Sankarittaret sijoittuu Yhdysvaltojen Illinois’hin 1970-luvulle. Päähenkilönä kirjassa on teini-ikäinen Penny, jonka isä on kuollut ja joka asuu täysihoitolaa pitävän äitinsä kanssa. Täysihoitola on siitä erikoinen, että sinne tulee aina välillä romaanien sankarittaria lepäämään omasta tarinastaan. Siellä tavataan mm. Rouva Bovary, Anna Karenina ja Scarlett O’Hara.

Äiti on erittäin tiukka siitä, että sankarittarien elämään ei puututa, vaikka kuinka tietäisi miten kirjassa käy. Penny taas haluaisi puuttua, mutta tajuaa lopulta miksi äiti on niin tiukasti sitä vastaan. Tarina lähtee liikkeelle siitä, kun täysihoitolaan tulee Deirdre-niminen nainen, joka saa Pennyn äidin kaiken huomion. Penny suuttuu äidilleen ja lähtee metsään kävelemään. Siellä hän törmää Conoriin, joka on myös karannut kirjasta ja etsii Deirdreä.

Conor ottaa Pennyn vangikseen, mutta Penny punoo juonen, jonka avulla hän pääsee pakoon. Äiti on ehtinyt kuitenkin jo huolestua ja kutsua poliisit. He luulevat, Penny on vähintään raiskattu ja kun hän yrittää kertoa, että romaanista karannut mies otti hänet kiinni, hän joutuu mielisairaalaan.

Kirjassa käsitellään varsinaisen tarinan lisäksi aikuistumista, toden ja epätoden rajaa sekä äidin ja tyttären suhdetta. Pääseekö Penny sairaalasta, mitä uutta tietoa hän saa isästään ja miksi metsässä on niin vaarallista juoksennella, sen saa selville lukemalla kirjan!

Katso kirjan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.

Hanna Kotila

Sankarittaret-kirjan kansi, jossa hienosti pukeutunut nainen lierihattuineen.