Tervetuloa aikamatkalle!

Lukuhaastekirjoja pöydällä.

Lukuhaasteessa matkustetaan ajassa

Seinäjoen kaupunginkirjaston uudessa lukuhaasteessa matkustetaan ajassa. Valittavana on 30 erilaista aikaa tavalla tai toisella sivuavaa otsaketta, joiden alle luettavat tai kuunneltavat kirjat sopivat. Haasteen suorittamiseen tarvitaan kuitenkin vain 25 teosta.

Haastevihkosia on entiseen tapaan jaossa kirjastoissa. Sen voi kuitenkin tulostaa itselleen myös kirjaston kotisivulta. Luku- ja kuunteluaikaa on jälleen koko vuosi. Täyden listan viimeinen palautuspäivä on 7. tammikuuta 2021. Onnekkain palauttaneista voittaa kirjakaupan lahjakortin. Muut saavat haasteesta ainakin lukuiloa ja kipinän lukemisen monipuolistamiseen. Vinkkejä lukemistaan kirjoista ja tietoa haasteen edistymisestä voi jakaa tälläkin kertaa Facebookissa kaupunginkirjaston lukuhaasteryhmässä ja muualla somessa hashtagilla #lukuhaaste­_sjkkirjasto.

Ehdotuksia kuhunkin haastekohtaan sopivista kirjoista löytää Eepos-verkkokirjastosta. Sinne on koottu kirjalistoja, joista voi halutessaan käydä etsimässä sopivaa luettavaa. Luonnollisesti myös muut ehdot täyttävät kirjat ovat sallittuja.

Pääkirjaston aikuisten lukusaliin kootaan urakkaa helpottamaan myös kirjanäyttelyitä. Ne vaihtuvat viikoittain tai kahden viikon välein. Myös näyttelypöydästä voi siten käydä nappaamassa luettavaa.

Uutta, ikivanhaa ja siltä väliltä

Haasteen eri kohdissa aikaa lähestytään monesta näkökulmasta. Valittavana on mm. eri vuosikymmeninä tai -satoina julkaistua tai näistä ajanjaksoista kertovia kirjoja. Kirjan avulla voi eläytyä sota-ajan, lama-ajan tai tulevaisuuden tapahtumiin ja laittaa siitä merkinnän haastelistaan.

Yksi haastekohdista vie opiskelu- tai kouluaikaan, toinen houkuttaa lukemaan niin sanotun yhdenpäivänromaanin ja kolmas antaa mahdollisuuden valita kirjan aikakaudelta, jolla itse haluaisi elää kaikkein mieluiten.

Kirjoja, joissa siirrytään ajasta ikuisuuteen, löytyy runsaasti etenkin dekkarihyllyistä, mutta myös muiden romaanien sekä tietokirjojen joukosta. Valinnanvaraa on myös kirjoissa, joiden tapahtumat sijoittuvat jonkin merkittävän historiallisen tapahtuman aikaan. Ainakin fantasiahyllyistä löytynee helposti romaaneja, joissa matkustetaan ajassa.

Haaste voi houkuttaa pelkästään uutta kirjallisuutta lukevan tarttumaan myös vanhemman vuosikerran opuksiin tai päinvastoin: myös vuonna 2020 ilmestyneelle kirjallisuudelle tai meneillään olevasta vuodesta kertovalle kirjallisuudelle on oma haastekohtansa.

Jo viime vuoden puolella tulleista kyselyistä ja haastevihkosten hupenemisesta päätellen myös tämänvuotinen haaste on odotettu. Lukemisen iloa kaikille haasteeseen osallistuville sekä ihan muuten vain kirjoja lukeville ja äänikirjoja kuunteleville!

Sirpa Pukkinen