Teillä on ihana käydä! – Asiakaskyselyn tuloksia

Seinäjoen kaupunginkirjaston jokavuotinen asiakaskysely toteutettiin lokakuussa. Vastauksia saatiin huimat 695 kappaletta. Vastausten määrä oli kolminkertainen viime vuoteen verrattuna. Asiakkaita aktivoitiin mm. kirjaston tapahtumissa. Harjoittelijat Eeva ja Suvi jalkautuivat asiakkaiden pariin ja keräsivät vastauksia.

Vastauksista 64,5 % koski pääkirjastoa, 14 % Nurmon kirjastoa, 7 % Peräseinäjoen ja 7 % Ylistaron kirjastoja. Kirjastoautoja koskevia vastauksia oli 6,3 %. Aiempaan verrattuna miehet olivat hieman aktiivisempia vastaajia, samoin lapset ja nuoret. Tyypillinen vastaaja oli pääkirjastoa käyttävä keski-ikäinen nainen.

Asiakkaiden tyytyväisyys kirjaston palveluihin ja aukioloaikoihin oli edelleen hyvällä tasolla. Tyytyväisyys aukioloaikoihin sai arvioinnin 4,2 ja tyytyväisyys kirjaston palveluihin 4,6 asteikolla 1-5.

Kyselyn vastaajista 65 % tiesi että kirjastossa voi skannata, 60 % tiesi, että kirjastossa voi käyttää tabletteja, 42 % tiesi, että kirjastossa on 3d-tulostin, 39 % tiesi että kirjastossa voi digitoida vhs-kasetteja ja 38 % tiesi, että kirjastossa on digitaalinen piano.

Tänä vuonna halusimme tietää, miten hyvin kirjastoissa käytettävissä olevat laitteet tunnetaan ja mitä esineitä kirjastosta haluttaisiin lainata. Yksi kirjaston lakisääteisistä tehtävistä on tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan. Tilat on varustettu digitaalisilla ja muilla hyödyllisillä laitteilla asiakkaiden toiveita kuunnellen. Digitaaliset laitteet tarjoavat myös pääsyn tiedon valtatielle ja mahdollisuuden digitaitojen kehittämiseen. Kestävää kehitystä edistää, kun voi käyttää yhteiskäyttöistä laitetta. Kaikkia ei tarvitse hankkia itselle. Monet kirjastossa käytettävistä laitteista ovat niin kalliita, ettei niitä olisi edes mahdollista hankkia omaksi. Tarvekin voi olla lyhytaikainen.

Kirjastoissa on ollut lainattavia esineitä jo pitkään. Seinäjoen kaupunginkirjaston esinevalikoimassa on ollut lainattavia lautapelejä, kausikortteja ja roskapihtejä. Saamme asiakkailta säännöllisesti kyselyjä erilaisten esineiden lainausmahdollisuudesta. Joku haluaisi kokeilla lumikenkiä tai paikkakunnalle muuttanut opiskelija tarvitsisi porakonetta. Kirjaston palveluja kehitetään ajatellen myös niitä asiakkaita, jotka eivät lue kirjallisuutta tai joiden lukutaito ei ole kovin hyvä. Mahdollisuus lainata frisbeegolf-setti voi olla se palvelu, joka saa heidät ylittämään kirjaston kynnyksen ja hankkimaan kirjastokortin.

Top 5 esineistä, joita toivottiin lainattavaksi kirjastosta: lumikengät 37 %, frisbeegolfsetti 31 %, verenpainemittari ja polkupyörän pumppu 26 %, padelmailat 24 %.

Kirjaston tehtävänä on tarjota pääsy tietoon ja kulttuurisisältöihin. Sen vuoksi kirjastoon hankitaan kirjoja, musiikkitallenteita, elokuvatallenteita, konsolipelejä ja e-aineistoja. Esineet eivät ole kirjastojen hankkimaa perusaineistoa. Kirjasto tarjoaa silti yhteistyökumppaneille aktiivisesti mahdollisuutta käyttää kirjastoja tiedon, palvelujen ja hyödykkeiden jakamispisteenä. Kirjallisuus ja muut kulttuurisisällöt tulevat olemaan edelleenkin keskiössä. Klassikkoteosten saatavuudesta ei tarvitse olla huolissaan.

Kirsti Länsikallio