Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila julkaisi syksyllä 2024 yhdessä Jouni Mölsän kanssa teoksen Valehtelua, vakoilua ja valtiollista vaikuttamista: informaatiovaikuttaminen aseena Suomessa, Venäjällä ja USA:ssa (Docendo). Sekä Mantila että Mölsä ovat toimineet monen muun tehtävän ohella Suomen valtiollisen viestinnän huipputehtävissä. Markku Mantila vieraili keväällä 2025 Peräseinäjoen monipalvelukirjastossa ja Seinäjoen pääkirjastossa.
Mantila vakuutti kuulijat informaatiovaikuttamisen vahingollisuudesta. Hän kertoi useita esimerkkejä tilanteista ja tapahtumista, joissa sitä on käytetty. Tällaisia ovat olleet mm. USA:n presidentinvaalit ja Brexit. Informaatiovaikuttaminen on ilmiönä paljon laajempi ja vakavampi kuin moni tavallinen kansalainen ymmärtää. Valtiollista vaikuttamista on ollut aina, mutta nykymaailmassa netin ja somen aikakaudella meihin on entistäkin helpompaa vaikuttaa.
Sosiaalisessa mediassa mikä tahansa näkemämme voi olla valheellista. Kenen tahansa hahmo ja ääni voidaan kaapata. Bottiarmeijat ovat laajalle levittäytyneitä ja aktiivisia. Trollitehtaista voi ostaa tykkäyksiä ja kommentteja julkaisuihin. Tavoitteena on voimakkaiden tunteiden herättäminen ja näkyvyyden lisääminen. Tunteisiin voidaan vedota esimerkiksi kehittelemällä uskomattomia väitteitä jostain aiheesta tai henkilöstä, josta ihmisillä on vahvoja mielipiteitä.

Moni yksittäinen valhe saattaa vaikuttaa harmittomalta, ja voi olla vaikea tunnistaa, että kyseessä on disinformaatio ja taustalla informaatiovaikuttaminen. Disinformaatio on aina tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa, tavoitteellista ja pahantahtoista. Misinformaation levittäminen sen sijaan voi olla tahatonta. Sosiaalisen median käyttäjät voivat tietämättään levittää disinformaatiota jakamalla seuraajilleen valeuutisia, jotka tukevat heidän omia mielipiteitään.
Informaatiovaikuttamisen tarkoituksena on rapauttaa kansalaisten luottamus yhteiskunnallisiin toimijoihin kuten hallitukseen, oikeusjärjestelmään ja mediaan. Sen tavoite on iskeä siihen, mikä on meille arvokasta ja luo yhtenäisyyttä. Tavoitteena on saada meidät kyseenalaistamaan demokratiakäsitys, oikeusvaltio ja perusvapaudet ja siten olemaan alttiimpia valheelliselle viestinnälle.
Informaatiovaikuttaminen on siis todellinen uhka, joka vaikuttaa mielipiteisiin, tunteisiin ja käyttäytymiseen. Mantilan mukaan yksi tärkeimmistä aseista informaatiosotaa vastaan on koulutus. Hyvä peruskoulutus on yksi syy siihen, että Venäjän harjoittama informaatiovaikuttaminen on toistaiseksi epäonnistunut Suomessa. Yleissivistys on tärkeää. Tietoisuus sekä vastuullisuus siitä, mitä verkossa katsotaan ja jaetaan, ovat keinoja vastata informaatiovaikuttamiseen. Meidän on oltava kriittisiä ja hereillä.
Minna Nevanen