Tammikuun kirjavinkki

Stephen King: Liseyn tarina, Tammi, 2008

Liseyn tarina on Stephen Kingin 57. suomennettu teos. Se on rakkauskertomus, joka alkaa kun Liseyn miehen, kirjailija Scott Landonin, kuolemasta on ehtinyt kulua jo kaksi vuotta. Tietenkään, kun kyse on kauhukirjallisuuden mestarista Stephen Kingistä, ei kyseessä voi olla perinteinen rakkauskertomus.

Tarina alkaa kun Lisey lopulta, kahden vuoden lykkäyksen jälkeen, alkaa käydä läpi edesmenneen miehensä jättämiä tavaroita ja papereita. Niistä Liseylle alkaakin selvitä yhtä sun toista karmivaa asiaa Scottin mielisairauden varjostamasta elämästä. Lisey myös huomaa, että Scott on ennen kuolemaansa jättänyt hänelle eräänlaisen ”arvoituspolun”, jossa arvoituksen selvittäminen vie seuraavalle arvoitukselle. Mutta kun polun pää alkaa häämöttää, ei Lisey tiedä haluaakokaan hän tietää, mitä sieltä löytyy. Scottin tavaroiden selvittämisen ohella Lisey myös pitää huolta mielisairaasta sisarestaan Amandasta, jonka huomaakin yllättävällä tavalla liittyvän Scottin tarinaan.

Lisäksi Liseytä kiusaavat julkaisemattomia kirjoituksia metsästävät tutkijat ja psykopaattinen fani, joka ei kaihda keinoja koettaessaan päästä käsiksi Scottilta jääneisiin käsikirjoituksiin. Tästä kaikesta huolimatta Liseyn rakkaus Scottiin on järkkymätöntä ja Liseyn tämän hetkiset tunteet sulautuvat luontevasti takautumiin heidän hyvin läheisestä, mutta välillä jopa pelottavasta yhteisestä 25 avioliittovuodestaan.

En suosittele tätä kirjaa ihmisille, jotka eivät pidä Kingin tavasta jättää luku niin piinaavaan kohtaan, että on suorastaan pakko jatkaa seuraavaan lukuun, vaikka kello näyttääkin jo ties mitä ja seuraavana päivänä on aikainen herätys, sillä sitä tämä kirja teettää. Sen sijaan suosittelen tätä ihmisille, jotka haluavat lukea joko erilaisen rakkauskertomuksen tai vaihtoehtoisesti erilaisen kauhukertomuksen. Ja aivan ehdottomasti suosittelen tätä ihmisille jotka haluavat lukea erilaista Stephen Kingiä.

Elisa Marttinen

Tarkista kirjan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.