Tammikuun kirjavinkki

Anu Juvonen: Lähiöoksennus, Minerva, 2013

Anu Juvosen esikoisromaani Lähiöoksennus kertoo kolmen tytön elämästä ja kasvamisesta Helsingissä Kannelmäen lähiössä 1980-luvulla. Päähenkilönä on Katja, joka asuu äitinsä ja veljensä kanssa. Isä on muuttanut Töölöön unelmiensa ja uuden naisystävänsä perässä. Katjalla on Mirri-niminen ystävä, jonka perhe-elämä näyttää päällisin puolin sujuvan ihan hyvin. Mirri ja Katja tutustuvat myöhemmin Sannaan, jonka isä on kuollut ja äiti muuttunut uskovaiseksi.

Vaikka päähenkilöt ovat nuoria, niin tämä kirja ei ole niinkään nuortenkirja kuin kirja nuorista. Siinä kuvataan tyttöjen ensimmäisiä kosketuksia poikiin, juhlimiseen ja alkoholiin, mutta käsitellään myös läheisen menettämistä, yksinäisyyttä, unelmia ja aikuiseksi kasvamista. Isoksi teemaksi nousee tyttöjen suhde miehiin, ei pelkästään pitkätukkaisiin poikaystäväehdokkaisiin vaan myös isiin, veljeen ja ukkiin. Tyttöjen isäsuhteet ovat ongelmallisia ja yhden tytön elämä meneekin aika lailla pilalle hänen isänsä vuoksi.

Lähiöoksennus -kirjan kansi.

Tarina ei ole kaunis, eivätkä sen päähenkilöt enkeleitä, mutta silti kirja pitää otteessaan. 80-luvun lapsena sitä oli jollakin lailla nostalgista lukea. Mieleen muistui jo unohtuneita asioita.

Suosittelen niille, jotka:

  • haluavat palata 80-luvun fiiliksiin
  • ovat unohtaneet millaista oli olla nuori
  • haluavat lukea rankoistakin aiheista

Hanna Kotila