Tammikuun kirjavinkki

Terhi Rannela: Läpi yön

Terhi Rannelan uusin nuortenkirja, Läpi yön, kertoo Marian tarinan ja matkan itsemurhayrityksestä unelmaan saada julkaisuksi oma kirja.

Kirjan päähenkilö Maria asuu pienessä kylässä, ja hän on yrittänyt itsemurhaa. Kaikki ei ole kohdallaan hänen perheessään. Isä juo ja puhuu omasta itsetuhoisuudestaan. Pieni kaupunki ei tunnu sopivalta Marialle, ja hänen pieni sisäinen Neiti Kunnianhimonsa ajaa häntä eteenpäin kympin tyttönä ja täydellisenä suorittajana.

Maria kertoo elämästään, masennuksestaan ja arjestaan usean vuoden ajan päiväkirjamerkintöjen kautta. Vaikka kirja onkin suunnattu alun perin nuorille ja nuorille aikuisille, se sopii myös loistavasti hieman vanhemmalle lukijalle, sillä Maria kehittyy kirjan aikana huomattavasti teini-ikäisestä lukion aloittajasta nuoreksi opiskelevaksi aikuiseksi.

Kirja antaa vanhemmille lukijoille hyvän tilaisuuden muistella omia kouluvuosiaan, ja samassa tilanteessa elävät nuoret saavat vertaistukea. Aikuinen tai vanhempi ei välttämättä aina ymmärrä, miksi nuori reagoi asiaan jollakin tavalla. Tämä tarina tarjoaa hyvän muistutuksen, miten eri lailla nuoreen ihmiseen jokin asia saattaa vaikuttaa.

Koko kirjan läpi kantava teema on kirjoittaminen ja sen ihanuus ja kurjuus. Lukija pääsee seuraamaan Marian rakasta harrastusta ja kehittymistä kirjoitusprosessien ja kustantajien kirjeiden kautta. Samalla kirja antaa rohkeutta niille lukijoille, jotka itse haaveilevat kirjoittajan ammatista.

Sanna Kontiainen
Läpi yön -kirjan kansi.