Tammikuun kirja- ja elokuvavinkki

Cormac McCarthy: Tie, WSOY 2008 ja Elokuva The Road/Tie, ohj. John Hillcoat, 2009. näyt. : Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee

Tie-kirjan kansi.

Amerikassa arvostettu ja tunnettu kirjailija Cormac McCarthy ei ole Suomessa läheskään yhtä tunnettu nimi, eikä mieheltä ole suomennettukaan kuin kolme kirjaa. Niistä yksi on Tie, pessimistinen näkemys tulevaisuudesta ja ihmisyydestä. Kirjasta tehtiin myös kohtuullisen onnistunut elokuvasovitus.

Kirja kertoo suuren tuhon kohdanneesta maailmasta ja tuhon jälkeisestä selviämiskamppailusta. Kirjassa ei kerrota, minkälainen katastrofi on iskenyt, eikä se tarinassa oleellista olekaan. Aurinkoa ei ole näkyvillä, savua, tuhkaa, kylmyyttä ja nälkää sen sijaan riittää. Isä ja poika vaeltavat Amerikan halki kohti etelärannikkoa, kohti mahdollisesti parempaa ja turvallisempaa tulevaisuutta… tai sitten ei. Matkan varrella he kohtaavat erinäisiä vastuksia, sairauksia, ruuan puutetta, ryöstäjiä ja kannibaaleja. Jokaiseen vastaantulijaan täytyy suhtautua epäluuloisesti, mutta silti he jatkavat matkaansa luottaen, että jostain löytyy uutta alkua rakentava, parempaan huomiseen uskova yhteisö. Mutta onko sellainen mahdollista? McCarthy tarjoaa melko pessimistisen ja kyynisen näkemyksen ihmisyydestä ja maapallon mahdollisesta tulevaisuudesta.

Vaikka kirja ei ole paksu, sitä ei silti välttämättä yhdellä kerralla ahmaise. McCarthy pureutuu kirjassa miehen sisäiseen maailmaan sekä isän ja pojan väliseen suhteeseen, siihen miten on yritettävä saada poika uskomaan, että jotain parempaa on vielä tulossa. Vaikka matkalla ollaan, kyseessä ei ole viihteellinen seikkailukertomus, jossa joudutaan kiperästä tilanteesta toiseen. Ahdistavasta ja synkästä näkemyksestä huolimatta McCarthy tarjoaa lukijalle lopussa myös toivoa.

Kirjasta elokuvaksi

Tie-kirja ilmestyi Amerikassa 2006 ja John Hillcoat ohjasi lähes tuoreeltaan tarinan elokuvaksi. Pääosaan hän sai viime vuosien vakuuttavimpiin näyttelijöihin kuuluvan Viggo Mortensenin, ja pojan roolin sai Kodi Smit-McPhee. Kirja on kääntynyt elokuvaksi varsin onnistuneesti, ja kirjan tapahtumia seurataan uskollisesti. Ehkä jopa liian uskollisesti, sillä nyt elokuva tuntuu paljolti suoralta kirjan kuvitukselta. Ohjaaja olisi voinut ottaa vähän enemmän vapauksia tarinan suhteen, nyt elokuva tuntuu etenevän turhan suoraviivaisesti kohtaus kohtaukselta, pureutumatta kuitenkaan kovin syvällisesti miehen ja pojan väliseen suhteeseen.

Kokonaisuudesta jää hiukan pinnallinen vaikutelma, eikä elokuvassa ylletä niin syviin sfääreihin kuin kirjassa. Elokuvaan olisi kaivannut hiukan enemmän syvyyttä ja vahvempaa draaman kaarta. Sille olisi toivonut jopa lisää kestoa, jolloin kokonaisuus olisi ehkä saatu tiukemmaksi ja koskettavammaksi. Katsomisen arvoinen se on toki näinkin. Visuaalisesti elokuva on tuhon jälkeisen maailman kuvaamisineen onnistunut. Viggo Mortensen tekee jälleen kerran vahvan roolisuorituksen, ja myös Smit-McPhee poikana on hyvä. Tie-elokuva voidaan laskea kuuluvaksi ns. post-apocalypse-genreen, jonka kuuluisimpia ja onnistuneimpia edustajia ovat mm. Mad Max –elokuvat.

Jarkko Parkkinen

Etsi teoksia Eepos-verkkokirjastosta.