Talvista hiljaiseloa ja kesäistä menoa rantakaupungeissa

Elisa Shua Dusapin: Sokcho talvella

Tervetuloa uinuvaan Sokchon kaupunkiin Etelä-Koreaan. Kesällä turisteja vilisevä rantakaupunki on talvella hiljainen ja kylmä. Vuonna 2023 Anu Partasen suomentamana ilmestyneen kirjan päähenkilö on nainen, joka työskentelee pensionaatissa. Nainen pyykkää ja tekee perinneruokia, joihin hän ostaa mereneläviä paikalliselta kalatorilta. Pensionaatissa ei monia vierailijoita talvella käy. Nainen käy keskusteluja äitinsä kanssa, lähinnä naisen tulevaisuudesta, avioitumisesta ja ulkonäöstä. Naisella tuntuu olevan melko ongelmallinen suhde syömiseen.

Eräänä päivänä pensionaattiin saapuu Yan Kerrand, ranskalainen sarjakuvapiirtäjä. Hänestä ei oikein ota selvää, mutta nainen kiinnostuu hänestä. Romanttisen kiinnostuksen sijaan nainen tuntuu tavoittelevan jotain uutta, mihin tarrautua edes pieneksi hetkeksi. Sokcho talvella on kirja toisen tavoittamattomuudesta ja yksinäisyydestä. Kirjassa ei paljoa tapahdu, mutta arkisista asioista on mukava lukea. Pysähtynyt tunnelma kantaa kirjan alusta loppuun.

Tekstissä käsiteltyjen kirjojen kansikuvat.

Taylor Jenkins Reid: Juhlat Malibussa

Juhlat Malibussa on kirja kuuluisuudesta, surffaamisesta ja perhesuhteista. Rivan perheen neljä sisarusta ovat rikkaita ja kuuluisia. Perheen vanhin, Nina, on supermalli ja lahjakas surffaaja. Veljekset Hud ja Jay ovat erottamattomat – Jay on kansainvälinen surffaaja ja Hud kuuluisa valokuvaaja. Perheen nuorin, Kit, on hänkin lahjakas surffaaja. Hän tuntuu elävän isosisarensa varjossa, eikä kukaan tunnu huomaavan hänen potentiaaliaan. Sisarusten etäinen isä on laulajalegenda Mick Riva, jonka tuntevat kaikki.

Riina Vuokon ja Jaakko Kankaanpään suomentama tarina ilmestyi suomeksi vuonna 2022. Se sijoittuu pääasiassa 1980-luvulle, mutta aina välillä kurkataan myös 1950- ja 1970-luvuille. Näin palataan Mickin nuoruusvuosiin, hänen uransa alkuun ja suhteisiin sekä sisarusten lapsuuteen. Kaikilla on jotain salattavaa. Erosta toipuva Nina järjestää perinteiset kesän lopetusbileensä, jonne haluavat tulla kaikki. On pitopalvelu, DJ, satoja vieraita ja hulppea huvila. Kuten arvata saattaa, juhlat kulkevat väistämättä kohti kaaosta.

Kirja on helppolukuinen. Sen juonessa pysyy vaivatta mukana, vaikka tarinassa onkin aikatasoja. Takakannessa hehkutettua kasaritunnelmaa olisin kaivannut enemmän. Koska en tuntenut tarvetta vaikuttua lukemastani, tämä kirja oli täydellinen lukukokemus. Sen kliseisyys ja ennalta-arvattavuus eivät haitanneet, koska kesähelteillä oli ihanaa lukea vain lukemisen ilosta. Viihdekirjallisuudelle on aikansa ja paikkansa.

Laura Syrjämäki

Tarkista kirjojen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta