Syyskuun kirjavinkki

Vihreän saaren tarinoita

Hanna Tuuri:

  • Irlantilainen aamiainen : kertomuksia vihreältä saarelta, 2009
  • Vihreän saaren puutarhoissa, 2010
  • Tuulen maa, 2012

Hanna Tuuri on muuttanut Irlantiin vuonna 2004. Hän asuu miehensä kanssa nummien keskellä pienessä Egoolin kylässä Mayon maakunnassa. Kotikadun nimi on Askey, joka tarkoittaa mutakuoppaa. Kirjojen tarinat perustuvat tositapahtumiin.

Ensimmäinen kirja Irlantilainen aamiainen kertoo siitä, miten Hanna koki Irlantiin ja Mayoon muuttamisen. ”Ulkopuolisena” näkee asioita eri tavalla ja huomaa myös sellaisia asioita, jotka ovat paikallisille itsestäänselvyyksiä. Tarinoissa valottuvat Irlannin historia ja tavat. Siinä kerrotaan esim. Pyhän Patrikin päivästä sekä uskonnollisuudesta ja ihmetellään, kuinka niin kehittyneessä maassa kuin Irlanti ei ole kunnollista henkilörekisteriä. Kirjasta selviää myös, mitä sisältää oikea irlantilainen aamiainen, missä paikassa on suurin pubitiheys/asukas ja mistä boikotti on saanut nimensä.

Vihreän saaren puutarhoissa vie nojatuolimatkalle Irlannin puutarhoihin. Irlannista ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen puutarhat, mutta maan ilmasto mahdollistaa monimuotoisen kasvien kasvatuksen. Irlannissa monet puutarha-alan todelliset harrastajat ovat avanneet puutarhansa pientä pääsymaksua vastaan vierailijoille. Hanna Tuuri kertoo puutarhoista, joista hän on ollut vaikuttunut. Kirjaa voikin lukea niin matkakirjana kuin inspiraationa oman puutarhan hoitoon.

Tuulen maassa Tuuri jatkaa irlantilaisen maalaiselämän kuvausta. Yhteisön jäsenet tulevat tutummiksi ja heidät voi silmissään nähdä tapaamassa markkinoilla, keskustelemassa säästä tai ihmettelemässä naapurien touhuja. Hämmennystä herättävät mm. kertojan autoonsa hankkimat talvirenkaat (vaikka Irlannissa voi olla lunta välillä paljonkin, ihmiset ajelevat pääasiassa kesärenkailla), hevosvarkaat ja karanneet kotieläimet. Isoimman ihmetyksen aiheuttavat useat sytytetyt tulipalot. Lukemalla kirjan selviää myös, miksi Olli Rehn ei ole kovassa huudossa Egoolissa, miten kasvitunnelin käy tuhotulvassa ja minkä maan osaksi Suomea luullaan.

Hanna Kotila