Syyskuun kirjavinkki

Anne Swärd: Viimeiseen hengenvetoon, Otava, 2011

Kirjan tarina sijoittuu Ruotsiin 1970- ja 1980-luvuille. Sen päähenkilöinä ovat Lo, joka tarinan alkaessa on hätinä 7-vuotias, ja Lukas, joka on 13-vuotias ja Unkarista kotoisin. Lo asuu ainoana lapsena talossa, jossa on 13 aikuista. Lukas taas asuu isänsä kanssa, joka lyö häntä, eikä heillä ole yhteistä kieltä.

Lo ja Lukas tapaavat eräänä yönä, jolloin heidän kotiensa läheisyydessä raivoaa maastopalo. Tulipalot tulevat olemaan läsnä myös myöhemmin merkittävissä kohdissa heidän suhteessaan.

Ikäerosta huolimatta Lo ja Lukas ystävystyvät, mutta heidän on salattava suhteensa. He ovat hyvin läheisiä ja ehkä liiankin tärkeitä toisilleen. Vuosien kuluessa he kasvavat nuoruuteen ja aikuisuuteen, ja suhde syvenee rakkaudeksi, mutta on edelleen epätavallinen.

Kun Lo on 16-vuotias, Lukasin isä sairastuu syöpään. Nuoret hoitavat häntä kotona pitkän kuuman kesän, jonka jälkeen mikään ei ole enää ennallaan. Lo riistäytyy irti ja lähtee Tukholmaan.

Jean-Luc Godardin ohjaama elokuva Viimeiseen hengenvetoon on tiukasti mukana tässä kirjassa, ja jäi sellainen tunne, että kirjasta olisi ehkä saanut vielä enemmän irti, jos olisi nähnyt sen.

Kun lukee kirjan saa tietää, mitä Lukasin äidille oikein on tapahtunut, mitä salaisuuksia Lon äidin menneisyydessä piilee ja palaako Lo Lukasin luokse.

Hanna Kotila

 

Viimeiseen hengenvetoon -kirjan kansi.