Syyskuun kirjavinkki

Kiltti tyttö -kirjan kansi.

Gillian Flynn: Kiltti tyttö

Kuinka hyvin tunnet ihmiset ympärilläsi?

Nick ja Amy Dunnen viides hääpäivä lähestyy. Nickillä ei ole lahjaa eikä illallispöytää varattuna. Amy on suunnitellut jälleen jokavuotisen perinteen mukaan aarteenetsinnän hääpäivän kunniaksi miehelleen, mutta Nickiä ei voisi vähempää kiinnostaa. Hän ei muista asioita heidän parisuhteestaan samalla tavalla kuin Amy eikä jaksa innostua. Heidän avioliittonsa on kärsinyt pahoin laman ja molempien työttömäksi jäämisen vuoksi. Nickin äidin sairastuttua syöpään pariskunta muuttaa Manhattanilta Missouriin, lähemmäksi Nickin perhettä, mikä kiristää entistä enemmän Nickin ja Amyn välejä.

Palatessaan kotiin hääpäivänsä iltana Nick huomaa vaimonsa kadonneen. Kun poliisitutkinta ja etsinnät käynnistyvät, Nickin valehtelu ja outo käytös herättävät kysymyksen hänen osuudestaan vaimonsa murhaan.

Tarina vaikuttaa perinteiseltä ja kliseiseltä jännityskertomukselta. Sen voisi kuvitella seuraavan tyypillistä genrekaavaa: aviovaimo kidnapataan, miestä epäillään ja syyllisen löydyttyä vaimo palautetaan rakastavan aviomiehen syliin. Flynn tarjoaa lukijalle kuitenkin uudenlaista näkökulmaa ja leikittelee nerokkaasti sillä tosiasialla, että emme koskaan tule tietämään täysin, mitä toisen ihmisen pään sisällä liikkuu. Hän myös näpäyttää sormille ahnasta lukijaa, joka on ehkä tiedostamattaan ajautunut siihen ennakko-oletukseen, että voi luottaa kertojan luovuttamiin tietoihin ja näin ollen kuvittelee tuntevansa päähenkilön läpikotaisin. Flynn tarjoaa lukijalle haastetta koettelemalla lukijan moraalia ja eettisiä käsityksiä, mikä vaikuttaa lukijan hahmoihin samaistumiseen.

Kirjasta on ilmestynyt myös elokuva Gone girl.

Sanna Kontiainen

Etsi kirjaa ja elokuvaa Eepos-verkkokirjastosta.