Syyskuun elokuvavinkki

In Bruges/Kukkoilijat 2008 (Pääosissa: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes
Ohjaus: Martin McDonagh)

Kaksi palkkatappajaa on passitettu Belgian Bruggeen pieleen menneen keikan jälkeen odottamaan tilanteen rauhoittumista kotiseuduilla ja pomolta tulevia uusia ohjeita. Kaupunki herättää Rayssa (Farrell) tylsistymistä, kun taas Ken (Gleeson) on lumoutunut kaupungin idyllistä. Miesten pitäisi odottaa kiltisti puhelinsoittoa hotellihuoneessa, mutta tämä ei tietenkään onnistu Raylta. Kenin tyytyessä perinteisiin nähtävyyksiin Ray ihastuu naiseen, joutuu tappeluihin mm. huumerikollisten kanssa sekä päätyy bilettämään kyynisen kääpiön seurassa. Odotettu puhelinsoitto kuitenkin lopulta tulee, eikä se lainkaan helpota kummankaan miehen tilannetta…

> Kukkoilijat on elokuva, jonka olisi toivonut näkevänsä Guy Ritchieltä, mutta mies on keskittynyt enemmän viime aikoina yksityiselämänsä setvimiseen Madonnan kanssa kuin todella kiinnostavien elokuvien tekoon. Onneksi Brittein saarilta löytyy muitakin osaavia ohjaajia. Kukkoilijoissa on yllättäviä juonenkäänteitä räjähtävän ja arvaamattoman väkivallan kera, dialogin tietysti sisältäessä todella nasevaa sanailua, eli juuri Ritchien parin ensimmäisen elokuvan tavaramerkkejä. Onneksi Kukkoilijoissa on unohdettu sentään heiluva kamera ja salamaleikkaukset, jotka viime vuosina ovat olleet liiankin monen elokuvan tyyliä.

Kukkoilijat yhdistelee onnistuneesti huumoria, draamaa ja jännitystä. Positiivisimpia yllätyksiä elokuvassa on kuitenkin Colin Farrell, jonka ura on viime aikoina ollut melko epätasainen. Nyt Farrell kuitenkin jälleen osoittaa osaavansa näytellä ja lunastaa niitä lupauksia, joita mieheen uran alkuaikoina asetettiin. Farrellin hahmo Ray vaikuttaa aluksi melko rasittavalta koheltajalta vitseineen, mutta traagisen menneisyyden paljastuessa hahmosta ja Farrellin näyttelemisestä löytyy täysin uusia, koskettaviakin puolia. Gleesonin esittämä Ken antaa hyvää vastapainoa levottomalle Farrellin Raylle, ja Fiennes on suorastaan pelottava rikollispomona, josta kuitenkin löytyy jotain inhimillistäkin. Rayn ihastuksen kohdetta näyttelevä Clémence Poésy on myös miellyttävä tuttavuus.

Kukkoilijat on eittämättä yksi 2000-luvun parhaista rikoselokuvista, täydellinen ja tasapainoinen kokonaisuus. Viiden tähden kamaa. Aivan ansaitusti Kukkoilijoiden käsikirjoitus oli Oscar-ehdokkaanakin. Toivottavasti ohjaaja McDonagh ei Kukkoilijoiden jälkeen jumitu Hollywood-koneiston osaksi, vaan pysyy omalla linjallaan. Kysyntää ainakin luulisi tämän elokuvan jälkeen riittävän!

Jarkko Parkkinen

Tarkista elokuvan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.