Silvia hurahtaa huonekasveihin ja Henry rilluttelee ravintoloissa

Blogissa vinkataan tällä kertaa kaksi perin erilaista, mutta omalla tavallaan kiinnostavaa teosta. Henry Parlandin kirjassa 1920-luvun nuoret hurvittelevat autoajeluilla ja ravintoloissa. Katariina Vuoren teos sijoittuu nykyaikaan. Sen päähenkilö saa onnistumisen elämyksiä ja sisältöä arkeensa viherkasvien hoitamisesta. 

Henry Parland: Rikki: Velox-paperille vedostamisesta

Kirja Rikki kuvaa nuorten elämää 1920-luvun Helsingissä.  Päähenkilöinä ovat kovasti kirjailijan itsensä oloinen Henry ja hänen tyttöystävänsä Amy. He kuljeskelevat kaupungilla ystäviensä kanssa ja nauttivat vauhdikkaista autoajeluista. He viettävät vilkasta ravintolaelämää jatkuvana huolenaan se, riittävätkö rahat ja mistä voisi saada pienen lainan. Henry käy välillä töissäkin, mutta aika toissijaista työnteko tuntuu olevan. Rakkautta, mustasukkaisuutta ja elämäniloa on sitäkin enemmän. Kirja on autenttinen kurkistus sadan vuoden takaiseen elämään. Kirja on mielestäni kestänyt hyvin aikaa, se on edelleen tuore ja yllätyksellinen. Etenkin kirjan alku on yksi mieleenpainuvimmista, joita olen lukenut.

Henry Parland syntyi vuonna 1908 Viipurissa. Hän vietti lapsuutensa Kiovassa, Pietarissa ja Karjalan kannaksella. Perheen kotikieli oli saksa. Ruotsia Parland opiskeli vasta koulussa, kun perhe muutti Espoon Kiloon ja sieltä Kauniaisiin. Hän opiskeli lakitiedettä Helsingin yliopistossa, mutta opinnot jäivät taiteilijaelämän jalkoihin. Hänen runokokoelmansa Idealrealisation eli Ihannealennusmyynti julkaistiin vuonna 1929.

Parlandin lupaava ura runoilijana ja kirjailijana jäi hyvin lyhyeksi. Hän kuoli tulirokkoon jo 22-vuotiaana. Viimeiset vuotensa hän asui Liettuassa Kaunasissa. Vanhemmat olivat lähettäneet hänet sinne, kun elämässä Helsingissä oli liikaa skandaaleja ja hummailua. Kaunasissa ollessaan hän kirjoitti myös tämän Rikki-teoksen, joka on hänen ainoa romaaninsa. Se julkaistiin postuumisti ensin kaksi kertaa tekstikokoelmissa vuonna 1932 ja 1966. Erillisenä kirjana se pääsi kansiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 ja suomeksi Hannu Niemisen kääntämänä vuonna 1996. Myös Parlandin runoja voi lukea suomeksi. Teos Hamlet sanoi sen kauniimmin on julkaistu vuonna 1981.

Miten minä sitten tulin törmänneeksi tähän kirjaan? Se tapahtui, kun viime kesänä kävin Kaunasissa. Siellä oli paljon katutaidetta, ja yksi maalauksista esitti suomenruotsalaista runoilijaa Henry Parlandia, jonka nimi oli etäisesti tuttu, mutta josta en muuten tiennyt mitään. Totta kai mielenkiinto heräsi. Onneksi on kirjasto, josta saa käsiinsä tällaisia vanhempiakin teoksia!

Kuvassa on seinä, johon on kuvattu Henry Parland seisomassa ja hänen vieressään on tekstiä liettuaksi.

Katariina Vuori: Kasvun paikka

Katariina Vuoren Kasvun paikka on kirja lapsiperheen äidistä Silviasta, joka hurahtaa huonekasveihin. Kaikki alkaa aivan viattoman tuntuisesta tapauksesta joulun alla Ikeassa. Siellä kierrellessään Silvia näkee jotain kivaa, yksisarvisen sarven näköisen viherkasvin. Hetken mielijohteesta hän päättää ostaa sen, eikä se kuolekaan pois, kuten hänen aikaisemmat kasvinsa. Seuraavat kasvit, kultaköynnös ja juoru, tulevat lahjaksi ystävältä. Pikkuhiljaa alkaa tuntua, että ehkä hän ja kasvit sittenkin voivat asua saman katon alla.

Silvian äiti vähättelee kasviharrastusta, niin kuin vähättelee kaikkea muutakin tyttärensä tekemistä.  Aviomies pilkkaa hänen kykyään tappaa kaikki huonekasvit. Suhde tuntuu muutenkin aika epätasapainoiselta. Näyttää siltä, ettei Silvia saa mistään arvostusta tai kannustusta. Hän on itsekin alistunut siihen, ettei hänestä enää mihinkään ole. Välillä mielessä käy ajatus palata kotoa työelämään, mutta mistä hän näin monen kotona vietetyn vuoden jälkeen saisi töitä.

Vauhtiin päästyään Silviasta kuoriutuu todellinen viherpeukalo. Pian hänen kaikki ajatuksensa keskittyvät huonekasveihin. Hän oppii valikoimaan oikeanlaisia kasvualustoja ja ravinteita. Hän ei enää koskaan kulje kasviosaston ohi tarkistamatta tarjontaa. Hän liittyy erilaisiin viherkasviryhmiin netissä ja alkaa hankkia yhä harvinaisempia, vaativampia ja kalliimpia kasveja. Hän joutuu valehtelemaan läheisilleen, paljonko käyttää rahaa kasveihin ja niiden hoitamiseen. Samaan aikaan kasveista löytyy kuuntelija, ystävä ja ymmärtäjä, jota nainen niin kovasti kaipaa.

Kirja on kepeä muttei turhanpäiväinen. Sille ilmestyy keväällä 2023 itsenäinen jatko-osa Juurikasvua.

Elina Hokkanen

Tarkista kirjojen saatavuus Eepos-verkkokirjastosta