Seniorivinkkausta

Päivätoimintaryhmän aamu alkaa kahvituksella ja vinkkauksella

Päivätoimintaryhmän aamu vanhusten palvelukeskuksessa alkaa leppoisasti kahvittelulla. Puheensorina on eloisaa ja vilkasta, vaikka kahvipöydässä on tänään vieras. Kirjastovirkailija Jaana Savela on tullut vinkkaamaan kirjoja ja kertomaan kirjaston toiminnasta noin kymmenen ihmisen ryhmälle.

Esittely alkaa. Ryhmä kuuntelee tarkkaan ja nyökkäilee: Kirjastokortti on tuttu juttu useimmille ja kirjastoa on käytetty ainakin jossain elämänvaiheessa. Tällä kertaa ryhmässä on mukana myös innokas kirjallisuudenharrastaja ja kotikirjastopalvelun asiakas.

Kirjaston toiminnasta päästään pian itse asiaan, kirjoihin ja muuhun kirjastosta lainattavaan materiaaliin. Elokuvat, isotekstiset kirjat ja äänikirjat kiertävät kädestä käteen, moni on katsonutkin esimerkkinä olleen vanhan suomalaisen klassikkoelokuvan. Kirjoista syntyy vilkasta keskustelua. Savela on valinnut esiteltävät kirjat huolella. Terttu Autereen Kinkkauskivet kertoo lapsuudesta 50-luvulla ja moni muistaa sen ajan hyvin. Selkokielisen keittokirjan perinneherkut herättävät myös monia muistoja.

Mitä kaikkia ruokia ennen tehtiinkään kotona!

Esitellyksi ja käsitellyksi tulevat myös tuoreen novellikokoelman iäkkäät päähenkilöt, vanhenemiseen liittyvät runot ja voimaannuttavia valokuvia sisältävä kirja.

Kun tuokio on lopussa, esitellyt kirjat kiinnostavat vielä. Joku tahtoo varata, joku aikoo valjastaa lapsensa hakemaan itselleen luettavaa kirjastosta. Kaikki eivät toki innostu lukemaan, mutta selvästi tuokio oli kaikille mieluinen ja piristävä.

Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto tekee tänä päivänä seniorityötä monella tavalla, myös vinkkaamalla. Kirjallisuus ja kirjastopalvelut voivat lisätä ikääntyneiden elämänlaatua. Kun fyysinen toimintakyky heikkenee, kirjallisuus on yksi sellainen hyvä harrastus, joka voi pitää mielen virkeänä ja jota pystyy harrastamaan ilman suuria ponnistuksia.

Kirjaston seniorityöstä vastaa pääkirjastossa kirjastovirkailija Jaana Savela ja lähikirjastoissa kirjastonjohtajat.

Kirjaston työntekijä Jaana Savela vinkkaamassa ja kolme senioria kuuntelee.

Näitä Jaana Savela vinkkasi:

  • Autere, Terttu: Kinkkauskivet, 2009
  • Istanmäki, Sisko: Yöntähti, 2008
  • Kuivaniemi, Mirja: Sudenkuopat, 2009
  • Levengood,Mark: Niin pieni ihmissydän on, 2008
  • Mäki, Outi: Ruokajuttuja selkokielellä, 1995
  • Pää tallella: runoja ikääntyville, 2008
  • Savolainen, Miina: Maailman ihanin tyttö, 2008

 

Mervi Heikkilä