Satutuokio tulee kotiin

Satutuokio projektin tuloksena

Jännittävää… Lapset odottavat innostuneina. Satulaan!–projektin satutuokio on alkamassa ja lapset istuvat ringissä maton päälle levitetyllä peitolla. Tunnelma on kodikas; koti on hyvä paikka satutunnille. Satutäti Laura aloittaa kysymällä mitä tarvitaan satujen kuunteluun – avoimet korvat, silmät ja nenäkin. Suun sitä vastoin olisi hyvä olla kiinni. Vaikka mukana on pieniäkin lapsia, kaikki jaksavat kuunnella hiljaa. Välillä lapset vastaavat kirjoihin liittyviin kysymyksiin ja kommentoivat kirjan kuvia.

Satutuokio, jossa lapset istuvat lattialla kuuntelemassa satua.

Satutuokio tapahtuu perhepäivähoitaja Teija Keskitalon kotona, mukana ovat myös perhepäivähoitajat Sirpa Lähdesmäki ja Pirjo Nuolikoski hoitolapsineen. Mukana olevat lapset ovat Miisa, Ella-Kerttu, Miro, Josefiina, Evena, Iines, Aamu-Helmi, Elmeri, Ilona, Jesse ja Tessa.

Lapset kuuntelevat keskittyneesti ja tarkkaavaisin ilmein. Jokaisen luetun kirjan jälkeen Laura ja lapset juttelevat hieman kirjan tapahtumista. Kissa Killi-kirjan loppu on runomuotoinen, mikä innostaa lapsetkin toistamaan runon loppusointuja. Kolmen kirjan jälkeen Laura kysyy luetaanko lisää ja lapset haluavat kuulla vielä uuden tarinan.

Perhepäivähoitajat ja lapset satutuokiossa. Osa istuu lattialla ja osa sohvalla.Satutuokio perhepäivähoitajan kotona. Lapset istuvat lattialla ja kuuntelevat satuja.

Satulaan!–hankkeen kohderyhmänä ovat perhepäivähoitajat ja heidän hoidossaan olevat lapset. Tällä kohderyhmän valinnalla pyritään paikkaamaan sitä, että kirjastosta normaaliresursseilla harvoin pystytään tarjoamaan tapahtumia erityisesti perhepäivähoitajille. Päiväkotien kanssa yhteistyö on vilkasta, mutta perhepäivähoitajien osallistuminen esimerkiksi kirjastossa järjestettäville satutunneille saattaa olla hankalaa.

Satutunti otetaankin hyvin vastaan, tuleehan palvelu suoraan kotiin. Perhepäivähoitajille olisi vaikeaa lähteä monen kilometrin päähän keskustaan. Hoitajilta onkin tullut runsaasti hyvää palautetta ja kiitosta projektista, ja he toivovat, että tulevaisuudessakin olisi heille suunnattuja hankkeita ja palveluja.

Projektissa ovat mukana kaikki Seinäjoen kirjastot eli Hyllykallio, Nurmo, Peräseinäjoki, Ylistaro sekä pääkirjasto. Satutuokioita on siten mahdollisuus tilata koko uuden Seinäjoen alueelle ja Satulaan-satupaketin lainaus on mahdollista jokaisen omasta lähikirjastosta.

Satupaketin avulla perhepäivähoitajat voivat jatkaa satutuokioiden pitämistä omatoimisesti: satukassi sisältää kirjoja aiheista, jotka ovat lähellä lapsia. Mukana on myös Syötä satuja –kirjanen, joka kertoo varhaisen lukemisen merkityksestä ja tarjoaa lukuhoukutuksia lapsen kanssa jaettavaksi. Satukassista löytyy erilaisia esineitä, joiden avulla satutuokioita voi elävöittää, kuten esimerkiksi leikkivarjo ja käsinukke.

Seinäjoen kaupunginkirjasto toteuttaa hankkeen lääninhallituksen tuella ja yhteistyössä Kulttuuriyhdistys Kurpitsa ry:n kanssa. Projektin satutäti on Kurpitsan Laura Kivimäki.

Kirjat jotka luettiin tällä satutunnilla:

  • Korolainen, Tuula: Kissa Killi ja Sottapytty
  • Oram, Hiawyn: Kun toiveista tulee totta
  • Butler, M. Christina: Kaapo Kanin känkkäränkkä
  • Reider, Katja: Onko vika olla sika

Outi Kukkonen