Säätiö teatterissa

Säätiö-ryhmä Kivet-esityksessä

Seinäjoen kirjaston keväällä 2009 perustama nuorten Säätiö-ryhmä kävi katsomassa teatterin Verstas-näyttämön Kivet-esityksen lauantaina 8.toukokuuta. Säätiöön kuuluu noin 12 aktiivista kirjallisuuden ja kirjaston ystävää. Säätiöläiset ovat iältään 13–22 -vuotiaita nuoria. Pitkällisen sovittelun ja säädön jälkeen saatiin sovittua suurimmalle osalle säätiöläisistä sopiva aika teatterivierailulle: mukaan pääsi lähtemään kymmenen nuorta sekä Seinäjoen pääkirjaston lasten- ja nuortenosaston kirjastonhoitajat.

Kivet-esitys:

Juoni:

Australialaisiin tositapahtumiin perustuvassa näytelmässä pääosissa on kaksi poikaa, jotka tekevät tyhmyyksiä, mm. potkivat kiviä alas sillalta. Nuoremman pojan potkaisema kivi osuu autoon ja sen vuoksi autonkuljettaja ajaa kolarin ja kuolee. Nuorempi, ujo poika katuu ja tunnustaa tekonsa. Pojat joutuvat oikeuteen ja saavat rangaistuksensa.

Roolisuoritukset:

Roolisuoritukset olivat mahtavia. Oli vaikea käsittää, kuinka paljon näyttelijät ehtivät tehdä lavalla. Näytelmä vaati suurta keskittymistä yleisöltä ja erityisesti näyttelijöiltä.

Esityksen jälkeen:

Paikallisella poliisilla oli puheenvuoro. Nuoret saivat keskustella poliisin kanssa näytelmästä, rikoksista ja niistä aiheutuvista rangaistuksista. Yhdessä pohdittiin mm. sitä, ovatko rangaistukset liian lieviä vai liian ankaria.

Sanoma:

Ei saa potkia kiviä. Kaikessa järki mukana, myös porukassa, sillä joukossa tyhmyys tiivistyy. Näytelmä opettaa nuoria harkitsemaan, ennen kuin alkaa leikkiä liian vakavilla asioilla. Kokonaisuus oli koskettava, ajatuksia herättävä ja siihen oli helppo eläytyä. Lisää tällaista kaivataan! Jäämmekin kiinnostuneina odottamaan Verstas-teatterin seuraavaa esitystä.

Teksti: Ida, Aino, Elli, Justiina, Fiia, Suvi sekä Outi ja Pirjo