Palautusautomaatin päivä

Hei!

Olen Tuomas, Seinäjoen pääkirjaston palautusautomaatti. Olemmekin varmaan jo monesti olleet tekemisissä, mutta haluan nyt kertoa jotakin itsestäni. Olen ahkera ja tunnollinen työntekijä asiakaspalvelun takahuoneessa. Huolehdin palautettujen kirjojen lajittelun ja annan asiakaspalvelun henkilökunnan keskittyä tärkeämpiin töihin. Ilman minun apuani asiakaspalvelun väki ei taitaisi enää edes tulla toimeen!

Palautusautomaatin syöttöaukko ja näyttö henkilökunnan puolella.

Laatikkoihini palautuu myös rutkasti kirjanmerkkejä, kertoo Tuomas.

Tuomaksen työpäivä

Tavallinen työpäiväni alkaa aamulla kahdeksalta. Silloin aamuvuoroon tuleva työntekijä pesee silmäni, tarkistaa laatikkoni ja käynnistää koneeni päivän työtehtäviä varten. Sitten olenkin valmis uuden työpäivän haasteisiin.

Lajittelen sisuksiini palautetun aineiston 15:een eri laatikkoon. Saa siinä olla tarkkana, että kaikki palautukset osuvat oikeaan paikkaan; romaanit, tietokirjat, lasten osaston kirjat, nuorten kirjat, AV-materiaali, musiikki, Ykän ja Ilon kirjat, Aallon kirjaston aineisto, varattu materiaali, lähikirjastoihin matkaavat kirjat… Tämä lajittelu minulta kyllä sujuu, mutta henkilökunnan apua tarvitsen sitten laatikoitteni tyhjäämiseen, varausten käsittelemiseen sekä edelleen aineiston hyllyttämiseen.

Otan mielelläni vastaan kaiken aineiston, mikä suosiolla sopii palautusaukkooni. Joskus kyllä joudun sylkäisemään jonkun liian suuren tai paksun opuksen takaisin ja pyydän palauttamaan sen virkailijalle. Lautapeleistä en pidä! Joskus pelin nappulat tai kortit tippuvat sikinsokin sisuksiini ja silloin menen kyllä täysin sekaisin. Siispä pyydän, että palautat lautapelit asiakaspalvelun tiskille.

Vilkkaana päivänä liukuhihnoillani kulkee satoja tai varmaan tuhansia kirjoja, lehtiä, levyjä ja elokuvia. Top 3 -listallani ensimmäisenä ovat tietenkin lastenkirjat. Niitä lainataan ja siis myös palautetaan aivan valtavan suuria määriä. Perässä hyvänä kakkosena taitavat tulla aikuisten kaunokirjat ja kolmantena aikuisten tietokirjat.

Kirja palautusautomaatin hihnalla.

Pidän työstäni, sillä jokainen päivä on erilainen. On mielenkiintoista seurata, mitä hihnoillani milloinkin liikkuu tai mikä laatikoistani täyttyy nopeimmin. Saan seurata aitiopaikalta varatuimpien ja suosituimpien kirjojen matkaa kohti uusia lainaaja. Joskus lapset innostuvat kurkkimaan palautusaukostani ja ihmettelevät, minne ne kirjat oikein menevät. Se tuntuu mukavalta!

”Hyvät asiakkaat, kirjasto suljetaan.” Tuttu jokailtainen kuulutus kertoo työpäiväni olevan ohi. Koneeni sammutetaan ja kirjastoon laskeutuu hiljaisuus. On aika levätä ja kerätä voimia tulevaan päivään.

Terveisin Tuomas, palautusautomaatti