Päivä Apilassa

Pääkirjaston aamutoimet

Pääkirjasto aukeaa kokonaan vasta klo 10, mutta paikka ei toki ole hiljainen siihen asti. Siivoojat tulevat töihin jo kuudelta, ja ensimmäiset hyllyttäjät saapuvat myös paikalle ennen seitsemää. Edellisen päivän aikana palautetut kirjat täytyy saada hyllyyn uusien tieltä.

Pääkirjasto Apilan tietokirjojen palautushylly.

Hyllytettäviä tietokirjoja

Aamun aikana etsitään myös kirjaston sulkemisen jälkeen tulleet hyllyvaraukset, poistetaan vanhentuneet varaukset varauskärryistä ja viedään lehtialueelle päivän lehdet. Kirjastolaisilla on liukuva työaika, joten aamuvirkut saattavat tulla jo hyvinkin aikaisin, kun taas unisemmat saapuvat yhdeksään mennessä.

Aamuvuoron normityöaika on 8-15.45, josta asiakaspalveluaikaa on kirjaston aukeamisesta kolmeen saakka.

Kiinniotettuja hyllyvarauksia aikuisten osaston pöydällä.

Hyllyvarauksia

Yhdeksältä alkaa kirjaston atk-luokassa koulutus, ja samaan aikaan aukeaa kirjaston uutisalue ja kahvio. Logistiikkatilassa käsitellään yön aikana tulleita palautuksia ja avataan postissa saapuneita paketteja. Niissä on mm. kaukolainoja asiakkaille.

Kirjaston postituksen työntekijä avaa kirjaston postia.

Mitä paketeista paljastuukaan?

Kotikirjastopalvelua

Kotikirjastopalvelua hoitava Jaana lähtee kirjakassiensa kanssa Simunaan vierailulle. Siellä kirjakassin saa neljä asiakasta. Myöhemmin iltapäivällä Jaana vierailee vielä palvelutalo Pihapihlajassa, jonne jää kirjoja kuudelle asiakkaalle.

Kotipalvelun työntekijä Jaana pihalla lumisessa maisemassa lähdössä asiakkaan luokse.

Jaana lähdössä Simunaan.

Kirjaston ovet avataan

Kymmeneltä avataan koko kirjaston ovet, ja samaan aikaan tulee luokka Toukolanpuiston koulusta vierailulle. Tuija kierrättää heitä kirjastossa ja opettaa kirjastonkäyttöä. Varttia myöhemmin Elinalle tulee ryhmä kansalaisopiston suomen opiskelijoita. He ovat kirjastosta vaikuttuneita, ja saamme monta uutta asiakasta. Ryhmän opettaja kehuu kirjaston Suomioppi-linkkilistaa Suomen parhaaksi.

Apila-kirjaston uutisalueella ryhmä odottaa, että pääsee tutustumaan kirjastoon.

Tuijan ryhmä aloittamassa kirjastokierrosta.

Neuvonnassa etsitään artikkeleja lapsen surusta, asiakaspalvelussa tehdään uusia kortteja Elinan ryhmäläisille ja lastenosastolla on luokka lainaamassa kirjoja. Alakertaan tulee asiakkaita tutkimaan mikrofilmejä. Virpi ja Tarja testaavat digitointilaitteita ja opastavat asiakkaita niiden käyttöön.

Yhdentoista jälkeen saapuu järjestelmäntoimittajan edustaja yllätysvisiitille. Hanna ja Jaana käyvät juttelemassa hänen kanssaan kirjastojärjestelmän ja Seitti-verkkopalvelun tilasta. Teatterin ruokalassa on tarjolla joululounas, ja tavallista useampi kirjastolainen lähtee sinne syömään ruokatunnilla.

Puolen päivän aikaan kirjaston palvelupäälliköt ja lähikirjastojen johtajat kokoontuvat palaveeraamaan kirjaston asioista. Kokouksessa käsitellään ensi vuoden talousarviota ja mietitään toiminnan linjauksia.

Päivän mittaan hyllystä haetaan uusia hyllyvarauksia, neuvonnassa vastataan etätietopalvelun kautta tulleeseen kysymykseen ja haetaan palautuksia logistiikkatilasta. Palautuneiden kirjojen hyllytystä jatketaan. Työhuoneissa tilataan uusia kirjoja ja muovitetaan sekä tarroitetaan jo saapuneita. Toisaalta taas kokoelmaa käydään läpi ja poistetaan vanhentuneita tai huonokuntoisia kirjoja.

Kirjaston työntekijä hyllyttää aikuisten kirjasalissa palautettuja kirjoja.

Hanna hyllyttää.

Kuljetukset saapuvat

Ennen kolmea tulee lähikirjastoja kiertänyt kuljetusauto laatikoineen. Tällä kertaa kuljetus on pieni, vain kuusi laatikollista kirjoja ja muuta aineistoa. Moni varaaja saa silti haluamansa kirjan. Tiistait ovat vilkkaampia kuljetuspäiviä, silloin laatikoita on monesti yli kymmenen.

Vuoronvaihto ja muita tapahtumia

Kolmelta on vuoronvaihto; aamuvuoro lähtee kotiin tai jää vielä hetkeksi hoitamaan asioita, ja puolen päivän aikaan töihin tullut iltavuoro astuu remmiin. Neuvonnasta kysellään pääsykoekirjoja ja dekkareita. Palautusmääristä päätellen kodeissa siivotaan ja opiskelijat palauttavat koulukirjojaan. Ennen joulua lainaus taas kääntyy nousuun, kun asiakkaat tulevat hakemaan joululukemista.

Asiakkaat käyvät soittamassa alakerrassa olevaa digipianoa. Iskelmiä ja joululauluja kysellään musiikin neuvonnasta. Television Lumiukko-piirretyn musiikki on suosittua. Tätä kappaletta saatetaan kysyä monella nimellä (Lumiukko, Snow man, Walking in the air, Avaruus); Pirjo on heti asialla ja löytää asiakkaalle nuotin. Myös nuorten kirjoja ja iskelmämusiikkia kysellään.

Lasten osastolta kysytään joulumusiikkia, hevoskirjoja ja Tintti-sarjakuvia. Lieneekö kouluissa joulujuhlapäivä, kun ilta on lasten osastolla hiljainen. Joitakin vanhempia istuu lukemassa lapsilleen kirjataloissa. Päivä vaikuttaa muutenkin kohtuullisen rauhalliselta, mutta kävijöitä päivän aikana on silti yli tuhat.

Kirjailijavieras Johanna Sinisalo

Kuudelta koittaa hieno hetki, kun saamme vieraaksi kirjailija Johanna Sinisalon. Hän juttelee kirjoistaan ja itsestään tunnin, ja sen jälkeen yleisö saa vielä esittää kysymyksiä.

Apila-kirjaston kirjailijavieras Johanna Sinisalo istuu aikuisten kirjasalissa.

Johanna Sinisalo kertoo kirjoistaan.

Seitsemältä kirjaston ovet suljetaan, palautusautomaatti sammutetaan ja ovelle viedään laatikko palautusluukun alle. Kirjasto hiljenee vajaaksi 12 tunniksi.

Hanna Kotila