Pääkirjastossa harjoittelussa

Harjoitteluaika Seinäjoen kirjastossa

Olen Sonja Tarvainen ja opiskelen Seinäjoen ammattikorkeakoulussa kirjasto- ja tietopalvelualaa. Opintoihin kuuluvan harjoittelun suoritin Seinäjoen pääkirjastossa.

Odotin syksyllä 2019 alkavaa harjoitteluani innolla ja jännityksellä. Kuinka pystyisin vastaanottamaan kaiken sen uuden tiedon ja käytännöt, ja kuinka harjoittelija otettaisiin vastaan työyhteisössä? Ensimmäisen harjoittelupäivän jälkeen sain huokaista helpotuksesta. Uuden harjoittelijan perehdytykseen oli panostettu, ja tuntui turvalliselta aloittaa harjoittelu Seinäjoen pääkirjastossa.Sonja Tarvainen.

Harjoitteluni on ollut ennen kaikkea monipuolinen. Olen esimerkiksi päässyt tutustumaan niin kotikirjastopalveluun kuin kirjastoautotoimintaankin. Työn monipuolisuus on välillä jopa yllättänyt. Aika ajoin olen astunut mukavuusalueeni ulkopuolelle ja näin päässyt myös ylittämään itseni. Esillä oleminen ei suoranaisesti ole vahvuuksiani, mutta satutunneista ja kirjavinkkauksista on selvitty kunnialla, ja ne ovat olleet loistavaa harjoitusta tulevaa työelämää varten. On tuntunut hyvältä saada onnistumisen kokemuksia ja päästä tekemään asioita, joista ei ole aiempaa kokemusta.

Työvuorot eri osastoilla

Olen päässyt tekemään työvuoroja eri osastoilla: aikuiset, lapset, nuoret ja musiikki sekä asiakaspalvelu. Näistä erityisesti aikuisten osasto ja asiakaspalvelu ovat olleet minulle hyvin mieluisia, mutta voin sanoa viihtyneeni kaikilla osastoilla.

Viikot ovat menneet kuin hujauksessa vaihtelevien vuorojen ansiosta, ja on vaikea kuvitella, että viisi kuukautta on tosiaan jo takana. Viidessä kuukaudessa on ehtinyt oppia paljon, mutta toisaalta olen myös huomannut, kuinka paljon lisää opittavaa vielä on. On inspiroivaa, kuinka tällä alalla voi aina kehittää itseään ja lisätä tietämystään.

Erilaiset tapahtumat ja ohjaustilanteet

Erilaisten tapahtumien toteutuksessa mukana oleminen on ollut mieluisaa. Varsinkin lapsille ja nuorille tapahtumia järjestetään kirjastolla paljon, ja pääsin olemaan mukana muun muassa Kummajaisten kirjasto -tapahtumassa ja suositun kirjasarjan hengessä pidetyssä Soturikissa-tapahtumassa. Mieleen on jäänyt myös aikuisille järjestetty jouluinen tarinatuokio. Aluksi ajatus ääneen lukemisesta oli jännittävä. Tilaisuus oli kuitenkin erittäin lämmin ja tunnelmallinen. Oli hienoa päästä olemaan siinä mukana.

Kirjastolla harjoittelijat olivat mukana myös useissa ohjaustilanteissa esimerkiksi pajojen ja kerhojen yhteydessä. Nämä ovat olleet erityisen opettavaisia ja mielenkiintoisia tilanteita. Ohjaustilanteet ovat aina melko yksilöllisiä, ja usein tilanteen kulkua olikin vaikea ennakoida. Vuorovaikutustaitoja ja pelisilmää siis tarvittiin.

Asiakaspalvelua

Harjoitteluni aikana olen saanut ehdottomasti eniten kokemusta asiakaspalvelusta. Asiakaspalvelu onkin mielestäni keskeisintä kirjastotyötä. Asiakkaat ovat ehdottomasti parasta tässä työssä, ja mukavat kohtaamiset jäävät usein mieleen pitkäksi aikaa. Asiakkaat erilaisine tiedontarpeineen pitävät työn mielenkiintoisena. Yksilölliset tilanteet ja kohtaamiset pitävät huolen siitä, että kahta samanlaista päivää ei ole ja joka päivä pääsee oppimaan jotain uutta. On ollut hauskaa huomata, kuinka pienilläkin asioilla voi itse vaikuttaa asiakaskohtaamisen onnistumiseen.

Kirjojen ja elokuvien parissa

Ihanaa harjoittelussa kirjastolla on tietenkin ollut myös se, että on saanut työskennellä rakastamiensa asioiden ääressä. Kirjoja ja elokuvia hyllyttäessä on tullut usein vastaan aarteita, ja työpäivän päätteeksi on kotiin vietävien kirjojen pino ollut välillä huiman korkea. Aineiston tuntemus on kuitenkin ehdottomasti plussaa kirjastolaiselle, ja onkin ollut mukavaa jakaa kirjavinkkejä kirjaston sosiaalisessa mediassa ja suositella luettavaa asiakkaille myös kasvotusten.

Muuta mielenkiintoista

Edellä mainittujen tehtävien lisäksi pääsin harjoitteluni aikana tutustumaan myös kirjaston toimiston töihin ja näkemään, mitä kirjastotoimenjohtajan tehtäviin kuuluu. Sain myös nähdä, kuinka hankinta ja luettelointi kirjastossa käytännössä toimivat.

Kokonaisuudessaan olen näiden kuukausien aikana oppinut valtavasti uutta tästä työstä. Odotan innolla valmistumistani ja sen jälkeen työelämään siirtymistä. Harjoitteluni myötä olen saanut käytännön kokemuksen kautta myös uutta näkökulmaa opintoihin.

Kiitän kaikkia työkavereita kultaakin kalliimmista opeista ja onnistuneesta harjoittelusta. Uskon että tapaamme vielä!

Sonja Tarvainen

Kiitokset Sonjalle työpanoksesta harjoittelun aikana ja tsemppiä opiskelujen jatkamiseen!