Osaksi yhteisöä yhteiskuntaorientaatiokoulutuksella

Seinäjoen kansalaisopistolla on järjestetty tänä keväänä ensimmäistä kertaa yhteiskuntaorientaatiokoulutusta maahan muuttaneille henkilöille. Lain mukaan koulutus tulee tarjota osallistujan äidinkielellä tai kielellä, jonka hän hyvin hallitsee. Yhteiskuntaorientaatiokoulutusten tavoitteena on antaa Suomeen muuttaneille perustiedot ja taidot, joita he tarvitsevat asuessaan, eläessään ja työskennellessään Suomessa. Koulutukset tarjoavat tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, sen arvoista ja normeista, sekä auttavat tulijoita sopeutumaan ja osallistumaan aktiivisesti suomalaiseen yhteiskuntaan.

Keha-keskus, Suomen pakolaisapu ja Opetushallitus ovat koostaneet opetusmateriaalin sivulle yhteiskuntaorientaatio.fi, josta jokainen voi käydä tutustumassa orientaatioiden sisältöön. Kouluttajat ovat kääntäneet suomenkielisen materiaalin venäjäksi ja ukrainaksi kieliversioiden vielä puuttuessa Yhteiskuntaorientaatio-koulutuksen materiaaleista.

Toteutamme koulutuksia yhteistyössä Seinäjoen kaupungin pakolaispalveluiden sekä työllisyysalue Työlakeuden kanssa. Ensimmäiset ryhmät ovat ukrainan- ja venäjänkielisiä ja niissä on molemmissa noin 15 osallistujaa. Artikkeliin haastateltiin ryhmien kouluttajia Anne-Mari Leväniemeä ja Olena Nikitovaa, jotka kertoivat kokemuksiaan nyt suunnilleen puolessa välissä ensimmäisiä koulutuksiaan.

Yhteiskuntaorientaatiokoulutuksista hyötyy kaikki – niin osallistujat kuin yhteiskuntakin

Molempien kouluttajien mielestä tärkein asia osallistujien kannalta on se, että he voivat kysyä asioita omalla äidinkielellään. Kotoutumiskoulutuksissa käydään samoja asioita läpi, mutta suomen kielellä, jonka taito on vasta ihan alkuvaiheessa kotokoulutukseen osallistuttaessa. Omalla äidinkielellä on helpompi kysyä kysymyksiä ja sisäistää asioita. Lähiopintoina toteutettavissa koulutuksissa asioihin päästään syventymään lisäkysymysten ja pohdintojen avulla. Kouluttajan antamat ja osallistujien jakamat kokemukset auttavat ymmärtämään asioita. Tutuksi tulevassa ryhmässä on myös helpompi uskaltautua kysymään.

Orientaation myötä osallistujat osaavat etsiä tietoa oikeista paikoista. Se auttaa heitä ongelmanratkaisussa ja palveluun hakeutumisessa. Heidän osallistumisensa opintoihin ja työelämään helpottuu, he tietävät enemmän suomalaisista ja suomalaisesta kulttuurista sekä oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan.

Osallistujien kulttuurinen ymmärrys kasvaa ja heidän ongelmanratkaisutaitonsa vahvistuvat. He tietävät minkä tahon puoleen kääntyä kunkin ongelman kanssa. Osallistujat oppivat ymmärtämään myös suomalaisia ihmisiä. Tärkeä teema on ollut pakolaisena uuteen maahan muuttaminen ja sen aiheuttamat tunteet. Se helpottaa elämää Suomessa, kun ymmärtää, että nämä tunteet ovat normaaleja ja niistä voi keskustella yhdessä muiden kanssa. Kotoutuminen tai sopeutuminen uuteen maahan ei tapahdu lineaarisesti, vaan matkalle mahtuu ylä- ja alamäkiä. Tämän ymmärtäminen vähentää psyykkistä kuormaa.

Tieto palvelurakenteista ja palveluihin hakeutumisesta helpottaa myös muiden palveluohjausta tekevien tahojen työtä, koska koulutuksissa moniin kysymyksiin voidaan vastata yhteisesti ja osallistujille esitellään niin monia tahoja ja palveluita. Vierailuihin osallistujat voivat valmistautua ja miettiä valmiiksi kysymykset, joihin haluavat vastauksia.

Vastaanottavan yhteiskunnan kannalta yhteiskuntaorientaatiokoulutus kotoutumisen alkuvaiheessa vähentävää yhteydenottoja palveluneuvojiin ja helpottavat näin heidän työtaakkaansa. Osallistujat voivat kysyä kouluttajilta ja koulutuksessa vierailevilta asiantuntijoilta ja saada ajankohtaista ja yksityiskohtaista tietoa.

Monilla asiakkailla saattaa olla epäluuloja tai epäluottamusta järjestelmään ja pienetkin väärinkäytökset tai virheet voimistavat näitä ennakkoluuloja. Epäluottamus voi johtua joko oman kotimaan kokemuksista tai suomalaisen järjestelmän koetuista epäoikeudenmukaisuuksista. Ryhmässä on tilaisuus keskustella näistäkin aiheista ja korjata tarvittaessa vääriä käsityksiä. Täten yhteiskuntaorientaatiokoulutus toimii myös luottamusta rakentavana paikkana.

Asiakaspalaute kertoo koulutuksen tarpeellisuudesta

Asiakkaat ovat olleet innostuneita ja osallistumisprosentti on korkea. Osallistujat ovat aktiivisia ja kysymyksiä on paljon. Joka kerta tulee jotain uutta, josta he eivät vielä olleet tietoisia.

Toinen kouluttajista on pyytänyt koulutuksen puolessa välissä osallistujilta anonyymiä palautetta, jonka mukaan osallistujat ovat erittäin tyytyväisiä kurssiin. Se on vastannut sisällöllisesti heidän odotuksiinsa, sisältö on ollut monipuolista ja opetus on ollut ammattitaitoista. He antavat kiitosta myös vuorovaikutuksellisesta opetustyylistä, vierailuista ja vastausten perusteellisuudesta. Eräs palautteen antaja kertoo olonsa nyt turvallisemmaksi ja rauhallisemmaksi, koska on vasta hetki sitten muuttanut Suomeen ja kaikki on niin uutta. Nyt hän ymmärtää asioita paremmin ja osaa etsiä tarvitsemiaan palveluita. Monet asiakkaista kiittävät myös kurssia myös paikallistuntemuksen lisäämisestä.

Eniten keskustelua herättää terveydenhuolto, työelämä ja opinnot

Ryhmissä on keskusteltu paljon työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista, ammattiliitoista ja yleisesti suomalaisesta työkulttuurista. Myös suomalaiset juhlapäivät ovat olleet mielenkiintoisia puheenaiheita. Asiakkaat haluavat tietää myös keskeisimpiä termejä suomeksi ja heille on opetettu suomeksi esimerkiksi asunnonvuokraukseen ja työsopimukseen liittyvät termit: vuokrasopimus, yksiö, toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen. Myös harrastuksiin liittyvät termejä, kuten ”kalastuslupa”, ”jokamiehen oikeus” on käyty läpi. Useimmat osallistujista eivät ole vielä päässeet kotoutumiskoulutukseen oppimaan suomea, tätä he kovasti odottavat.

Koulutuksissa on tärkeää varata aikaa myös vapaammalle keskustelulle, ja niissä on tullut ilmi ikäviäkin asioita esimerkiksi yhtäkkisistä asunnonvaihdoista, joista asiakkaille on tiedotettu kiireisellä aikataululla. Jotkut tuntevat joutuvansa ”asumaan muuttolaatikoiden päällä”. Muuttaminen on tietenkin hankalaa erityisesti kouluikäisten lasten vanhemmille, kun lapsen koulusta ei välttämättä ole hyvissä ajoin tietoa. Kaiken kaikkiaan keskustelut auttavat asiakkaita avautumaan asioistaan ja yhteisissä keskusteluissa löydetään joskus ratkaisujakin ongelmiin, ainakin kouluttaja osaa neuvoa oikean palvelun ja antaa sen yhteystiedot.

Monipuoliset opetusmenetelmät ja vierailut

Toisessa ryhmässä ryhmätyöt ovat onnistuneet hyvin, toisessa niissä on ollut vaikeuksia, mutta ryhmätyötaitojen opettelu on myös tärkeää. Opetusmateriaalin järjestyksen seuraaminen on tärkeää, että ei jää tärkeitä asioita huomioimatta, mutta välillä yhdistelemme asioita järkeviksi kokonaisuuksiksi. Esimerkit, niin kouluttajan kuin osallistujienkin, ovat tärkeitä, samoin videot ja vierailut. Toinen ryhmä on tehnyt myös miniprojektin suomalaisista vähemmistöväestöryhmistä. Kahooteista eli netissä toimivasta tietokilpailusovelluksesta  pidetään paljon ja niistä voi oppia hauskalla tavalla.

Ryhmät ovat tehneet yhteistyötä vierailujen ja vierailijoiden suhteen. Ryhmän kanssa on käyty  vierailuilla kaupunginkirjastossa, jossa osallistujat saivat kirjastokortit ja Kalevan Navetalla tutustumassa sen toimintoihin. Kansalaisopistolla on käynyt vierailijoita perusopetuksesta ja hyvinvointialueelta. Molemmille vierailijoille oli paljon kysymyksiä ja vierailuista annettiin hyvää palautetta. Ryhmät ovat pian menossa vierailuille Moni-Infoon, Työlakeuteen ja pakolaispalveluihin sekä Törnävän kirkkoon ja hautausmaalle. Jos vierailukohteessa ei ole venäjän- tai ukrainantaitoista opastajaa, kouluttajat tulkkaavat opastuksen asiakkaille, mutta onneksi kaupungista löytyy myös useita venäjän- tai ukrainankielisiä asiantuntijoita, joiden kanssa tehdä yhteistyötä.

Yhteiskuntaorientaatiokoulutukset Seinäjoen kansalaisopistolla syksyllä 2025

Syksyllä kansalaisopistolla alkaa ainakin venäjän-, ukrainan- ja englanninkieliset yhteiskuntaorientaatiokoulutukset. Myös muilla kielillä toteutettavia koulutuksia on suunnitteilla. Kevään 2025 toteutetut pilotit onnistuivat hyvin ja kansalaisopisto todisti oivallisuutensa myös tällaisten koulutusten järjestäjänä.

Johanna Vitale
Projektikoordinaattori Seinäjoen kansalaisopisto