Normiviikko Ylistarossa

Ylistaron kirjaston palautushyllyt.Sunnuntaina lapsiperheellä on vapaa-aikaa, on siis hyvä hetki käydä Ylistaron kirjastossa. Kirjastokortti näytetään ovella lukijalle, näppäillään pin-koodi, ja koko perhe pääsee ovesta sisään. Palautukset laitetaan palautushyllyyn ja sen jälkeen lähdetään rauhassa etsimään uutta lainattavaa. Isä lukee uusimmat lehdet, äiti etsii tietokoneelta opiskeluaineistoja ja lapset pelaavat lautapeliä. Kun kaikki ovat valmiita, lainataan lainausautomaatilla. Kirjasto on perheen lapsille muutenkin tuttu. Nuorempi lapsi käy perhepäivähoitajan kanssa satutuokioilla ja lainaamassa, vanhempi lapsi perjantaisin kirjastokerhossa.

Lattialla on kolme kirjakasaa ja yksi kasa elokuvia.Aktiivinen eläkeläinen osallistuu kirjaston kahviotilassa arkipäivän aamuna harrastuspiiriin. Kahvit on jo keitetty valmiiksi, ja pari tuntia menee mukavasti muiden eläkeläisten kanssa jutellen. Tällä kerralla pelataan bingoa, mutta joskus lauletaan tai tehdään käsitöitä. Samalla katsotaan, millainen näyttely kahviossa tällä kertaa on. Puolen päivän maissa hän piipahtaa kotimatkalla kirjaston puolella noutamassa lukupiirin kirjan ja huomaa samalla novellikoukun mainoksen. Täksi illaksi on kalenterissa vielä kotiseutuyhdistyksen kokous kirjaston Matti Pohto -kamarissa.

Iltapäivällä töiden jälkeen kotimatkalla oleva aikuinen kävelee kirjaston ovesta sisään. Hän kysyy asiakaspalvelutiskillä työskentelevältä kirjastovirkailijalta, pystyisikö täällä tulostamaan. Omasta tulostimesta on muste loppu. Virkailija ohjaa hänet tietokoneelle, ja tulostaminen onnistuu saman tien. Samalla kertaa hän käy katsomassa, löytyisikö kirjaston hyllystä kiinnostavia kalastuskirjoja ja ehkä jokin uutuuselokuva dvd:llä. Samalla kun hän lainaa, hän allekirjoittaa virkailijan kanssa omatoimisopimuksen. Tästä eteenpäin hän pääsee Ylistaron kirjastoon minä tahansa päivänä aamusta iltaan.

Palautelappu jossa lukee: Oltiin perheen kanssa. Saatiin monta kirjaa ja muutama leffa. Mä rakastan lukemista. Onneksi Ylistarossa on kirjasto! Kaksi hymiötä.

Mia Penttala-Salli

Vuoden 2021 aikana blogissa esitellään kuukausittain Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteiden ja osastojen toimintaa.