New Yorkin nuoret, Silja ja reissaava Järvelän perhe lokakuun vinkkikirjojen päähenkilöinä

Tässä bloggauksessa esiteltävien novellien ja kertomusten mukana pääsee reissaamaan eri puolille Eurooppaa ja viettämään kuumaa päivää New Yorkissa. Meitä vastaan rikkoneet -romaania lukiessa voi eläytyä ympäristön paineiden ahdistaman Siljan kamppailuun.

Blackout, 2022

Novellikokoelman tarinat sijoittuvat yhteen kuumaan päivään New Yorkissa. Kaikki novellien nuoret ovat suuntaamassa illaksi Brooklyniin korttelibileisiin. Suurelle osalle nuorista se, mitä tapahtuu ennen bileitä, osoittautuu merkityksellisemmäksi kuin itse bileet. Tuntuu melkein siltä, kuin olisi lukenut romaanin eikä novellikokoelmaa, koska kaikki tarinat kiertyvät jollain lailla yhteen.

Kehyskertomuksena on viiteen osaan jaettu novelli nimeltään Pitkä marssi, jossa Tammi joutuu olosuhteiden pakosta kävelemään Harlemista Brooklyniin exänsä Kareemin kanssa. Muut viisi tarinaa on sijoiteltu näiden pätkien väliin. JJ jää jumiin metroon, jossa näkee myös koulusta tutun Tremaynen, jonka tietää pelkäävän suljettuja paikkoja. Nella on tapaamassa isoisäänsä yhteisökodissa ja joutuu etsimään isoisän kadonnutta omaisuutta, kun sähkökatko iskee. Lana ja Tristan hiippailevat New Yorkin kaupunginkirjastossa sulkemisaikaan. Kayla istuu turistibussissa ja yrittää saada selkoa tunteistaan kahta koulukaveriaan kohtaan. Grace ajautuu filosofiseen keskusteluun taksikuskin kanssa matkalla bileisiin.

Blackoutia on ollut kirjoittamassa kuusi amerikkalaista kirjailijaa. Idea kokoelmaan tuli heistä yhden veljentyttäreltä, joka kysyi miksei mustista tytöistä kerrota rakkaustarinoita. Lopputuloksena oli tämä kirja, jonka tarinat kertovat monella tavalla vähemmistöön kuuluvista nuorista. Kirjasta on tekeillä Netflix-sarja.

Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet, 2022

Kirjan päähenkilönä on Silja, jonka tarinaa kerrotaan kahdessa aikatasossa: lapsuutta ja nuoruutta kuvataan kotona ja koulussa sekä aikuisuutta pakkohoidossa syömishäiriöklinikalla. Silja on Jehovan todistaja ja hän joutuu miettimään jo lapsena, miten olla hyvä todistajiin kuuluva ja samalla sopeutua maailmallisten luokkakaverin porukkaan. Miten löytää jotain omaa ja itse hallittavaa, kun uskonto sanelee sopivat ystävät ja harrastukset?

Silja yrittää ja yrittää, mutta näkee uskontoonsa liittyviä painajaisia. Tilannetta ei helpota äiti, joka on aina laihdutuskuurilla ja joka rupeaa huomauttelemaan painosta myös Siljalle. Lukion jälkeen Silja lähtee kenttätyöhön vieraalle paikkakunnalle. Hänen on kuitenkin koko ajan hankalampi hyväksyä kaikkea opetettua. Pikkuhiljaa kirjan edessä selviää, miten Silja on joutunut siihen tilanteeseen missä on ja miten hän yrittää päästä takaisin pinnalle. Kirja oli vaikuttava ja välillä synkkä, mutta myös toiveikas.

Tekstissä käsitellyt kirjat pystyssä puisella pöydällä, jonka takana näkyy kirjahyllyjä.

Jari Järvelä: Mozzarellakuu ja muita matkatarinoita, 2022

Jari Järvelä on matkustanut paljon vaimonsa Kirsin ja perheen pojan Havun kanssa välillä lomaillen, välillä pitempään kirjailijaresidensseissä asuen. Tässä matkakertomuskirjassa he reissaavat mm. Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Kreikassa. Perheen lisäksi ruoka ja viini ovat tarinoissa hyvin edustettuina. Matkoilla sattuu ja tapahtuu, mutta yleensä loppu on onnellinen.

Kirjan lukemalla saa selville, miksi on epätodennäköistä, että Aatami ja Eeva olisivat käyttäneet viikunanlehtiä asusteinaan ja minkälaista on matkustaa proomulla Ranskassa 64 sulun läpi yleensä erittäin kuivalla alueella, jossa onkin rankkasade. Järvelän tarinoissa näennäisen ikävätkin asiat, kuten korvatulehdus tai tulvivat kellarit, saattavat johtaa johonkin positiiviseen. Nojatuolimatkaajille ja hyvän tuulen kirjojen sekä huumorin ystäville erittäin sopiva teos!

Hanna Kotila

Tarkista teosten saatavuus Eepos-verkkokirjastosta