Muuton alkutohinaa

Muuttoon valmistautuminen

Jos me Seinäjoen kirjastolaiset jotain olemme jo tänä syksynä oppineet, niin läksy lienee seuraava: Kirjastopalvelujen kehittäminen, kirjaston rakentaminen ja kirjaston muutto eivät ole pikkujuttuja.

Silti me yritämme samalla sekä kehittää palveluja että valmistella muuttoa ja vielä osallistua käyttäjinä rakennushankkeeseenkin. Ja tietenkin pyrimme parhaamme mukaan palvelemaan kaikkia asiakkaitamme koko ajan. Kiirettä pitää.

Tehostettua kokoelmatyötä

Muuttoon valmistaudumme juuri nyt tekemällä jokaisella osastolla tehostettua kokoelmatyötä. Tehostettu kokoelmatyö merkitsee sitä, että kokoelmia arvioidaan erittäin kriittisesti ja pyritään poistamaan kaikki vanhentuneet ja käyttämättömät aineistot, joita ei varastointiohjeiden perusteella tarvitse säilyttää meidän kirjastossamme. Poistetut aineistot joko myydään, lähetetään Varastokirjastoon tai paperinkeräykseen.

Apila-kirjaston rakennustyömaa.

Miksi sitten poistoja on tehtävä, kun kerran ollaan menossa uuteen kirjastoon? Uusia kirjastoja rakennettaessa pyritään ottamaan huomioon entistä enemmän niin aineistot, niiden löytyminen ja esittely kuin asiakkaiden viihtyminen, oleminen ja oppiminenkin. Uudet kirjastot eivät muistuta varastoa ja hyllymetrien määrä niissä on siitä syystä rajallinen. Emme siis halua uusien hyllyjen olevan tupaten täynnä vanhentunutta aineistoa, vaan löydettävyydenkin kannalta on hyvä, jos on hiukan enemmän väljyyttä.

Rfid-tunnistus

Myös toinen syy poistobuumille löytyy: Uudessa kirjastossa meillä tulee olemaan käytössä viivakoodien sijaan aineiston RFID-tunnistus. Se tarkoittaa sitä, että jokaiseen kirjaan, cd-levyyn, elokuvaan, kielikurssiin, karttaan, romppuun ja lainattavaan lehteen (yhteensä noin 250 000 kpl) liimataan ja ohjelmoidaan RFID-tagi. Ei ole mitään mieltä liimata tageja aineistoon, joka kuitenkin kohta poistettaisiin.

Jotta uusi kirjasto uusine palveluineen ja automaatteineen toimisi kuten haluamme, meillä on edessä myös ohjelmiston päivitys. Päivitystarpeeseen liittyy myös luettelointiformaatin muutos Suomessa. Siirtyminen vanhasta Finmarc-luettelointiformaatista kansainväliseen Marc21- formaattiin tarkoittaa joitakin muutoksia aineistojen luettelointitietoihin, mutta toivottavasti ei näy asiakkaalle juuri mitenkään.

Lasten- ja nuortenosaston luokituksen muuttaminen

Lasten- ja nuortenosastolla ohjelmistopäivitykseen on alettu varautua astetta järeämmin keinoin. Seinäjoen pääkirjaston lasten- ja nuortenosastojen luokitus ei ole ollut kansallisen luokitusohjeen eli YKL:n mukainen ja nyt sitä ollaan muuttamassa. Luokitusmuutokset tietävät käytännössä kovasti päänvaivaa, kirjojen siirtelyä, tarroitusta ja kokoelmanhoitotyötä. Asiakkaalle tämä saattaa näyttäytyä esimerkiksi siten, että kirjat eivät ole totutussa paikassa ja henkilökuntakin joutuu hetken etsimään, ennen kuin uusi osasto tai luokka löytyy. Valitettavasti ylimääräinen työ ei tarkoita ylimääräistä henkilökuntaa, vaan hommat hoidetaan vakiohenkilökunnan voimin.

Tapahtumia ja ryhmäopastuksia vähemmän

Jotta kaikki muuttovalmistelut ehdittäisiin tekemään, Seinäjoen pääkirjaston syksy tulee tapahtumien kannalta olemaan tavanomaista rauhallisempi. Esimerkiksi ryhmäopastuksia tehdään normaalia vähemmän ja kirjavinkkipiiri on tauolla. Toivotamme erilaiset ryhmät kuitenkin erittäin lämpimästi tervetulleeksi niin itsenäisesti tutustumaan kirjastoon kuin lainaamaan ja käyttämään muita kirjaston palvelujakin. Asiakkaat auttavat meitä näissä muuton alkutohinoissa parhaiten juuri asioimalla kirjastossa ja myös antamalla edelleen palautetta kirjaston palveluista ja esittämällä toiveita ja ideoita uuteen kirjastoon liittyen.

Kaikesta työstä ja tämänhetkisestä epämukavuudesta huolimatta nykyisen pääkirjaston taakse nousevaa komeaa rakennusta katsoessa ja tulevaa kirjastotoimintaa miettiessä tulee mieleen vain vanha sananlasku: Hyvää kannattaa odottaa!

 

Mervi Heikkilä

kirjastotoimenjohtaja