Jos ihmiseltä kysytään, mitä hänelle tulee mieleen sanasta ’kirjasto’, ensimmäinen ajatus useimmiten on kirjat. Ja kyllähän kirjat edelleen on se kirjaston vankka kivijalka – ainakin omasta mielestäni. Mutta toki kirjastot ovat nykyään paljon muutakin kuin ”vain” kirjoja. Kirjastosta voi lainata myös muun muassa elokuvia, musiikkia, lautapelejä, liikuntavälineitä ja astioita. Erityisesti esinelainaus onkin monipuolistanut kirjastojen palvelutarjontaa. Myös kirjastojen erilaisia kokous- ja kokoontumistiloja hyödynnetään entistä enemmän.
Me täällä Nurmon kirjastossa pyrimme palvelemaan tasavertaisesti kaikkia asiakkaita ja vastaamaan kunkin toiveisiin parhaamme mukaan. Lastenosastollamme viihtyvät niin pienet koululaiset kuin lapsiperheetkin. Perheiltä olemme saaneet erityiskiitosta siitä, että lastenosasto on omassa rauhassaan ja tila (ja siten myös lapset) on helposti hallittavissa. Moni lapsiperhe tulee viettämään aikaa kirjastoon myös omatoimiajalla, koska usein se sopii heidän aikatauluihinsa paremmin kuin kirjaston varsinaiset aukioloajat. Kirjasto on myös turvallinen paikka alakoululaisille viettää aikaa koulun jälkeen, esimerkiksi läksyjenteon parissa tai vaikka lautapelejä pelaillen. Meiltä saa pika-avun myös laastaria vaativiin pikkukolhuihin.
Tiloja moneen tarpeeseen
Olemme Nurmossa iloisia siitä, että niin lukiolaiset, aikuisopiskelijat kuin etätöitä tekevätkin ovat löytäneet meidän opiskelu- ja työskentelytilamme. Moni hyödyntää kyseisiä tiloja myös varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella eli omatoimiaikana. Usein omatoimiaikana – sekä aamulla että illalla – on rauhallista ja opiskeluun tai töihin on helppo keskittyä. Ja jos kotona on vaikeuksia keskittyä tenttiin tai pääsykokeisiin lukemiseen, Nurmo-sali voisi olla kokeilemisen arvoinen vaihtoehto lukupaikaksi.
Monet yhdistykset ja urheiluseurat hyödyntävät aktiivisesti kokoustilojamme kokouksiaan ja muita tapaamisiaan varten. Etuna Nurmon kirjastossa on myös se, että kokoustiloissa on käytettävissä suuret näytöt, joihin oman tietokoneen voi helposti tarvittaessa yhdistää. Tilat taipuvat hyvin myös esimerkiksi erilaisten kurssien järjestämiseen.
Yksi Nurmon kirjaston erikoisuus on kässähuone. Kässähuoneen varustukseen kuuluu mm. kaksi ompelukonetta, saumuri ja peitetikkikone, joten esimerkiksi verhojen tai housujen lyhennys onnistuu näppärästi. Huoneessa on myös kaavanleikkauspöytä, jolla voi nimensä mukaisesti piirtää ja leikata kaavoja ja tietysti myös kankaita. Asiakkaat ovat ottaneet kässähuoneen lämpimästi vastaan: aikuiset ovat mm. korjanneet siellä vaatteitaan ja lapset virkanneet ystävärannekkeita. Kässähuoneessa on järjestetty myös erilaisia käsityökursseja.
Kirjastossa tapahtuu
Nurmon kirjastossa kokoontuvat säännöllisesti myös lukupiiri ja novellikoukku. Lukupiiri on pyörinyt jo vuodesta 2017 ja sen ydinporukka on pysynyt melko samana. Lukupiiriin ovat kuitenkin myös uudet osallistujat lämpimästi tervetulleita! Novellikoukun aloitimme vuonna 2020 ja alku oli hieman takkuinen – osittain koronan takia – mutta nyt myös novellikoukku on saanut vakituiset kävijänsä. Uskon, että ihmiset kaipaavat elämäänsä enemmän tällaista yhteisöllisyyttä ja kirjasto onkin matalan kynnyksen paikka tavata uusia ihmisiä – tai miksei myös niitä tuttuja!
Vaikka kirjaston palvelut ovat vuosien myötä monipuolistuneet ja muuttaneet muotoaan, niin ei hätää, meillä on edelleen myös niitä perinteisiä kirjoja – ihan kaikille.
Noora Vuorenmaa