Mittatikulla viestinnän katveeseen

Viestintä on tärkeää. Se on sitä myös alueellisesti ja paikallisesti. Tarvitaan viestin luojia ja viestin tuojia.

Julkisesti rahoitettu Yleisradio omaa kattavan alueellisen toimintaverkoston. Se koskettaa myös Seinäjokea ja Etelä-Pohjanmaata. Meitä palvelee Pohjanmaan Radio alueellisine lähetyksineen eri kanavissa.

Lähetystoiminnassa kolme Pohjanmaan maakuntaa on niputettu yhteen. Viestit eri kanavissa kattavat siis niin Toholammen kuin Ähtärin.

Yle Pohjanmaan toiminnassa pyritään tasapuolisuuteen. Kaikki alueen kolkat halutaan kattaa ja löytää kerrottavaa koko kuulijakunnalle. Hieno periaate!

Mutta. Etelä-Pohjanmaan maakunta on maakunnista suurin. Se on myös ainoa, jossa ei ole omaa toimitustaan kuten Kokkolassa tai Vaasassa, jossa on myös mittavaa ruotsinkielistä toimintaa.

On valitettavaa, että niin toiminnalliset lähtökohdat kuin sinänsä ymmärrettävät tasapuolisuus periaatteet johtavat kokonaisen maakunnan viestinnälliseksi katvealueeksi.

Arjen ironiaa on se, että myös yritysperustaisen viestinnän puolella on sama tilanne. Jälleen ymmärrettävistä ja tehtyyn uudistukseen perustuvista syistä Ilkka-Pohjalainen tarjoaa tasapuolisesti uutisointia kahden maakunnan alueelta. Hieno periaate, jälleen!

Mutta. Enemmän kuin kaksi kolmasosaa Ilkka-Pohjalaisen lukijoista on Etelä-Pohjanmaan maakunnan alueelta. Alueelta, jossa ei toisen maakunnan tapaan ole toista maakunnallista uutislehteä Vasabladetin tapaan.

Etelä-Pohjanmaa ja Seinäjoki ovat viestinnällisessä katveessa.

Erkki Välimäki, elinvoimajohtaja