”Mitäs te sitten teette?”

Automaattiaikaan

Tuo otsikon kysymys kysyttiin minulta, kun aloimme Peräseinäjoen monipalvelukirjastossa systemaattisesti ohjata asiakkaita käyttämään lainaus- ja palautusautomaatteja. Kirjastossamme lainattiin aiemmin vielä hyvin paljon tiskiltä, eli lainattava aineisto tuotiin virkailijalle, joka sitten hoiti lainauksen. Ja sama palautusten kanssa.  

Kirjaston palvelualueen uudistamisen ja uuden palvelutiskin myötä oli luontevaa alkaa keskittyä enemmän muuhun palveluun kuin rutiininomaisiin ”piippauksiin”, eli lainaukseen ja palautukseen. Niin kuin nykyaikaisissa kirjastoissa on tapana. Mutta mitäs me tosiaan teemme sillä kaikella ajalla, joka tästä vapautui? Ihan sitä kaikkea, mitä aiemminkin.

Monenlaista palvelua ja puuhaa

Ensinnäkin palvelutiskillä palvellaan asiakkaita. Neuvomme, teemme tiedonhakuja ja varauksia, otamme vastaan aineistotoiveita, teemme kirjastokortteja ja annamme PIN-koodeja, teemme omatoimisopimuksia ja neuvomme omatoimen käytössä, lainaamme esinelainoja, teemme tilavarauksia, otamme vastaan ja postitamme Kelan hakemuksia. Autamme asiakastietokoneiden kanssa, kopioinnissa, tulostuksessa ja skannauksessa, varaamme aikoja digineuvojalle, otamme vastaan maksuja ja hoidamme poistokirjamyyntiä.

kirjakärry ja kirjahylly
Poistomyyntikirjoja

Käsittelemme tiskissä myös palautukset, hyllytämme ne ja huolehdimme, että aineisto on omilla paikoillaan ja järjestyksessä. Nappailemme hyllyistä pitkin päivää asiakkaiden tekemiä varauksia ja laitamme ne eteenpäin kuljetukseen. Kaksi kertaa viikossa käsittelemme kuljetusten mukanaan tuomat varatut kirjat sekä muun aineiston.

Poistoilla tilaa uutuuksille

Yksi tärkeä työ kirjastossa on kokoelman hoito. Se tarkoittaa mm. kirjojen läpikäyntiä yksitellen ja vanhentuneen, tarpeettoman tai huonokuntoisen aineiston poistoa. Poistaminen on oikeastaan yhtä tärkeää kuin uuden aineiston hankinta. Kirjaston kokoelman tulee olla ajantasainen, monipuolinen ja houkutteleva. Ja on paljon mukavampaa, kun hyllyt eivät ole ihan täynnä, vaan sopivan väljiä niin, että tilaa jää myös kirjojen esillepanoon.

kirjahylly

Kelluva kokoelma

Seinäjoen kirjastoissa on käytössä kellutusjärjestelmä, mikä tarkoittaa sitä, että aineisto jää siihen kirjastoon, johon se palautetaan, ellei siitä ole varausta. Aineistokokoelma on siis yhteinen ja se ”kelluu” ja kiertää eri kirjastojen välillä. Kelluttaminen tehostaa kirjojen kiertoa ja lainausta ja tuo siten säästöjä. Kellutus tarkoittaa myös sitä, että yksittäisten kirjastojen kokoelmia täytyy tasapainottaa. Jos meille kertyy paljon vaikkapa koirakirjoja, emmekä tarvitse niitä niin paljon, voimme kelluttaa niitä johonkin sellaiseen kirjastoon, jossa niitä on vähemmän. Tätä työtä tehdään koko ajan.

Tapahtumia ja tiedotusta

Ja sitten kaikki tapahtumat! Sekä säännöllisten että yksittäisten tapahtumien suunnittelu ja järjestäminen: lukupiiriin valitaan luettavaa, tietovisaan mietitään kysymykset, kirjastokerhoon keksitään sopivaa tekemistä, satutuokiot suunnitellaan ja vinkattavat kirjat valitaan ja luetaan (tai ainakin niihin perehdytään niin, että niistä voi kertoa). Kirjaston ulkopuolisten esiintyjien, kuten kirjailijoiden tai lukukoirien vierailut järjestetään ja aikataulutetaan.  Laaditaan mainoksia ja tiedotetaan. Tehdään somejulkaisuja ja kirjoitetaan blogitekstejä.

Ja sitten vielä kaikenlaista muutakin

Sitten olisi vielä kotikirjastopalvelu, iltasatukirjat päiväkoteihin, päiväkotien ja koululuokkien vierailut, aineistokassien kerääminen sekä toimistotyöt kuten tilitykset ja tilastoinnit. Ja esihenkilön työt, kuten työvuorolistojen laatiminen. Kirjastotyö on vuorotyötä: olemme aina joko aamu- tai iltavuorossa ja osa tekee töitä myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Työvuorosuunnittelulla varmistetaan, että asiakaspalvelu toimii saumattomasti. Kirjaston toimintaa ja tavoitteita seurataan ja suunnitellaan jatkuvasti. Uusia asioita ja toimintatapoja tulee koko ajan, joten kouluttautuminen työn ohessa on tärkeää.

Pääkirjastoon keskitetyt työt

Uudet kirjat ja muu aineisto tilataan ja laitetaan lainauskuntoon keskitetysti pääkirjastossa. Pääkirjastossa hoidetaan myös kirjojen varastointi, kaukopalvelu sekä pääosin nettisivujen ylläpito, laskutukset sekä moni muu iso kokonaisuus kuten logistiikka eli aineistokuljetukset eri kirjastojen välillä. Lähikirjastojen ja pääkirjaston työt ovat kuitenkin pohjimmiltaan samoja. Meitä jokaista tarvitaan. 

Minna Nevanen
vastaava kirjastonhoitaja
Peräseinäjoen kirjasto