Kirjastolaisena olen kirjojen ympäröimänä suuren osan hereilläoloajastani ja yleensä yöpöydälläkin on jonkin korkuinen kirjapino odottamassa. Kirjahyllyssäni on yksi hylly, joka on varattu kirjaston kirjoille, eikä se ole ollut tyhjänä sen jälkeen, kun tulin kirjastoon töihin 1990-luvun lopulla. Kirjallisuuteen onkin hyvä perehtyä mahdollisimman laajasti, jotta osaa auttaa asiakkaita löytämään itselleen sopivia kirjoja. Kirjasto tarjoaa asiakkaille monia erilaisia tapoja löytää uutta luettavaa.
Kirjavinkkipiirit
Pääkirjastossa järjestetään syksyllä ja keväällä kirjavinkkipiirejä, joissa kirjaston henkilökunta vinkkaa lukemiaan kirjoja aina tunnin kerrallaan. Pääasiassa on vinkattu romaaneja, mutta on mukana aina välillä ollut matkakertomuksia, elämäkertoja tai muitakin tietokirjoja. Tänä syksynä kirjavinkkipiiri kokoontuu vielä 16.11. ja 14.12. Kirjoja voi lainata heti mukaansa tai ottaa niistä tehdyn listan ja lainata myöhemmin.
Kirjaston blogi Ihmisiä, kirjoja, elämää
Kirjastolla on ollut tämä blogi jo yli 10 vuotta ja täältä löytyy monen monta lukusuositusta. Viime vuosina tänne on kirjoitettu tekstit myös joistakin kirjavinkkipiirissä vinkatuista kirjoista.
Verkkokirjaston listat
Eepos-verkkokirjastoon on koottu vinkkilistoja monenlaisista aiheista. Listoilta näet heti, onko kirjaa saatavana ja tarvittaessa voit varata sen itsellesi. Uudemmista kirjoista on tarjolla sekä kansikuvat että takakannen tekstit.
- Kirjaston kuluvan vuoden lukuhaasteen teemana on muutos. Voit tutkia myös aikaisempien vuosien listoja, joiden teemoina ovat olleet erilaiset paikat, henkilöt, aikaan liittyvät asiat tai maat.
- Jos olet kiinnostunut ympäristöstä, kestävästä kehityksestä, luonnonsuojelusta tai ilmastonmuutoksesta, niin voit tutustua Toivoa, toimintaa, tunteita – faktaa ja fiktiota ympäristöstämme -hyllyyn.
- Jos sinua kiinnostaa mitä muut juuri lainaavat ja varaavat, niin voit tutkia Eepos-kirjastojen lainatuimpien ja varatuimpien listauksia.
- Sateenkaarihyllyyn on koottu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevia kirjoja. Hyllyn teokset antavat tietoa ja kertovat tarinoita erilaisuudesta, tarjoavat samastumisen kohteita ja mahdollisuuden ymmärtää.
Kysy meiltä!
Kirjaston henkilökunnalta voi aina kysyä lukuvinkkejä! Kirjastolaisilla on myös hyviä työkaluja kirjojen etsintään: kirjastojärjestelmästä voimme etsiä aiheella uudempia romaaneja ja käytettävissämme on kirja, jossa on lueteltu eri historiallisille aikakausille sijoittuvia teoksia. Lisäksi vuosien varrella on kerätty omia listoja vaikkapa kirjoista, joissa käsitellään vieraita kulttuureja tai kirjoista, joita voi suositella Lucinda Rileyn faneille. Kaikista aiheista ei tietoa löydy kirjastojärjestelmästä, mutta henkilökunnassa on monenlaisen kirjallisuuden lukijoita, joten jos sopivia kirjoja ei tule heti tiskillä mieleen, niin voimme palata asiaan myöhemmin. Aika monesti jonkun kirjastolaisen aivojen arkistoista löytyy vastauksia kysymyksiin, joihin kirjastojärjestelmä ei pysty.
Jos etsimiäsi kirjoja ei ole hyllyssä niin ne voi varata. Jos kirja on paikalla jossain Seinäjoen lähikirjastossa tai kirjastoautossa, niin se kuljetetaan sieltä ilmaiseksi toiseen Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteeseen. Ja vaikka taannoisesta Ylen julkaisemasta jutusta sai sen käsityksen, että varaukset rasittavat kirjastolaisia, niin se ei pidä paikkaansa. Me sen sijaan toivomme, että teette varauksia ja lainaatte kirjoja ja muuta aineistoa mahdollisimman paljon!
Hanna Kotila