Mikä on ihminen?

Mary E. Pearson: Kuka on Jenna Fox? WSOY 2010

Jossain lähitulevaisuudessa, Kalifornian syrjäseudulla, Jenna Fox herää koomasta auto-onnettomuuden jälkeen. Hän on 17-vuotias, eikä muista elämästään yhtään mitään. Hermostunut äiti ja kylmäkiskoinen isoäiti asuvat hänen kanssaan vanhassa, sokkeloisessa talossa, jonka naapurustossa asuu joukko kummajaisia.

Päivästä päivään Jenna tuijottaa vanhoja kotivideoita entisestä elämästään ja yrittää epätoivoisesti kasata filmeistä minuuttaan. Kun muisti vihdoin palaa, pulpahtavat pintaan myös kysymykset. Mitä auto-onnettomuudessa oikeasti tapahtuikaan? Entä sen jälkeen? Kukaan ei halua vastata.

Nuortenkirjallisuus ei ole koskaan kaihtanut isoja aiheita tai vaikeita kysymyksiä. Pearson käsitteleekin identiteetin, ihmisyyden, vanhemmuuden ja tieteen etiikan isoja kysymyksiä älykkäästi, mutta tavalla, joka ei pitkästytä nuortakaan lukijaa. Vetävä kerronta imaisee helposti mukaansa maailmaan, joka on melkein kuin omamme, mutta ei aivan. Se paljastaa asioita ihmisistä ja ihmisyydestä ja nostaa esille myös hirviöaiheen.

Mary E. Pearsonin romaanin lajityyppi on scifi. Kuten yleensä, science fiction katsoo tulevaan ja auttaa meitä juuri siten näkemään lähelle, tähän päivään. Toivon, että eri-ikäiset ihmiset rohkeasti tarttuisivat Pearsonin kirjaan. Kuka on Jenna Fox? Kysymys jää soimaan mielen pohjalle hiljaisena lauluna vielä pitkään lukemisen päätyttyä.

Mervi Heikkilä

Etsi kirjaa Eepos-verkkokirjastosta.