Vuonna 2022 suomeksi ilmestynyt Kirjailijan viimeiset päivät on Håkan Nesserin Barbarotti-sarjan seitsemäs osa, jonka voi lukea myös itsenäisenä teoksena. Sen on suomentanut Jukka-Pekka Pajunen. Gunnar Barbarotti on fiktiivisen, Ruotsissa sijaitsevan, Kymlingen kaupungin komisario, joka ratkoo rikoksia pohdiskelevalla ja inhimillisellä otteellaan.
Barbarotti-sarjan kirjoissa minua viehättää se, että vaikka rikoksia tapahtuu ja ratkotaan, väkivallalla ei mässäillä. Trillerimäisten juonenkäänteiden sijaan pääpaino on ongelmanratkaisussa ja analysoivassa ajatustyössä oikeaan osuvia johtolankoja haettaessa. Barbarottin tyyliin kuuluvat myös filosofiset pohdiskelut sekä nokkela, toisinaan itseironinenkin huumori.
Tässä kirjassa tapahtumat sijoittuvat Ruotsiin ajanjaksolle syyskuusta 2019 kesäkuuhun 2020. Korona-aika tuo omat erityispiirteensä kerrontaan. Kirjailija Franz J. Lunde on kirjoittamassa kirjaa nimeltä ”Erään kirjailijan viimeiset päivät”. Se kertoo kirjailijasta nimeltään John Leander. Leander on Lunden alter ego, jolle on tapahtunut samankaltaisia asioita kuin kirjailijalle itselleen.
Franz J. Lunde katoaa mystisesti eräällä kirjailijan työhön liittyvällä esiintymismatkallaan. Barbarottin ryhdyttyä tutkimaan tätä katoamista kaksi muutakin kirjailijaa katoaa, ja väistämättä epäilykset heräävät, että katoamiset liittyvät toisiinsa. Epäilyksiä vahvistaa tieto siitä, että kaikkia kirjailijoita on ennen heidän katoamistaan alettu vainota. Ahdistelu liittyy johonkin menneisyyden tapahtumaan. Kunkin kirjailijan katoaminen on oma tarinansa, joten lukija pääsee Barbarottin siivellä pohdiskelemaan kolmea mysteeriä samoissa kansissa.
Monien mutkien ja pähkäilyjen jälkeen oikea ratkaisu toki löytyy, mutta Barbarotti joutuu myös toteamaan: ”Tietyt jutut olisi parempi jättää ratkaisematta”. Tämä hieman arvoitukselliselta vaikuttava lausahdus on yksi osoitus siitä, että Nesserin tarinat ovat monikerroksisia. Niistä puuttuu mustavalkoisuus ja asioita yksinkertaistava jaottelu hyvään ja pahaan.
Sirpa Rintamäki