Mennyttä ja tulevaa neljällä tavalla

Kerri Maher
Pariisin kirjakauppias, 2023

Pariisin kirjakauppias on historiallinen tositapahtumiin perustuva romaani, joka sijoittuu vuosien 1917–1936 Pariisiin. Amerikkalainen Sylvia Beach on asunut Pariisissa teini-ikäisenä ja halunnut aina palata sinne.  Vuonna 1917 hän palaa ja päätyy vaelluksillaan kirjakauppaan, johon hän ihastuu. Saattaapa olla, että hän ihastuu myös kirjakaupan pitäjään, joka ei kuitenkaan ole vapailla markkinoilla.

Sylvia lähtee Pariisista vapaaehtoiseksi sotaan ja suunnittelee ranskalaisen kirjakaupan avaamista New Yorkiin, mutta kun hän palaa vielä käymään Pariisissa, hän kuulee, että kirjakauppiaan puoliso on kuollut. Lopulta hän päätyykin avaamaan amerikkalaisen kirjakaupan Ranskaan.

Kauppa on samalla kirjasto, tapaamispaikka ja lopulta myös kustantamo. Käy nimittäin niin, että muutamat kirjailijat alkavat pitää kauppaa kuin toisena kotinaan. Heidän joukossaan ovat esimerkiksi James Joyce ja Ernest Hemingway. Joyce kirjoittaa Odysseus-romaaniaan, josta on julkaistu pätkiä lehdissä. Sylvia ottaa romaanin kustantaakseen, mikä tekee hänen kirjakaupastaan kuuluisan, mutta verottaa hänen omaa elämäänsä ja talouttaankin melko lailla. Lama-aika iskee Ranskaankin, ja Sylvia joutuu lopulta pohtimaan, mitä hän haluaa elämältään, kaupaltaan ja suhteeltaan James Joyceen ja Odysseukseen.

Historiallisia romaaneja lukiessa miettii aina, mikä kerrotusta tapahtui oikeasti ja mikä on kirjailijan mielikuvitusta. Maher kertoo joitain tähän liittyviä asioita kirjan lopussa. Jos asia kiinnostaa vielä enemmän, voi tutustua Sylvia Beachin elämäkertaan Shakespeare and Company.

Milla von Plato
Hyvää iltaa, 2023

Kirja kulkee kahdessa aikatasossa: Maijan lapsuudessa ja nuoruudessa 90-luvulla ja kirjan nykyajassa. Lama varjostaa Maijan lapsuutta, ja vanhempien ero hankaloittaa taloudellista tilannetta entisestään. Äiti joutuu tekemään paljon töitä, ja Maija jää kotona yksin, kun isäkin on muuttanut Saksaan. Hänellä on onneksi kaksi hyvää ystävää, ja entisen kotipihan Ailista tulee kolmas, aika poikkeuksellisella tavalla.

Kirjan nykyajassa Maija tekee raskasta työtä sairaalan synnytysosastolla ja samalla pitää huolta muistisairaasta Ailista. Maijan elämässä Aili edustaa pysyvyyttä, kun muiden ystävien elämät ovat vieneet heidät toiseen suuntaan. Ajan kuluessa roolit ovat muuttuneet, ja nyt Maija on se, joka antaa apua ja tukea.

Hyvää iltaa -teos on von Platon esikoisromaani. Se kertoo ystävyydestä sekä lamasta ja laskukauden poliittisten päätösten vaikutuksesta ihmisten elämään. Se kertoo myös pienipalkkaisesta terveydenhuollon työntekijästä, jonka toimintamahdollisuuksiin ja jaksamiseen poliittiset päätökset ja säästötoimet vaikuttavat myös nykyajassa.

Juha Kauppinen
Monimuotoisuus : lyhyt oppimäärä, 2022

Tässä kirjassa on tiiviissä muodossa perusasiat siitä, mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa, miksi se on arvokas asia ja miten se on uhattuna. Luonnon monimuotoisuutta uhkaa ilmastonmuutoksen lisäksi myös ihminen, ihan konkreettisesti.

Luonnon häätäminen esimerkiksi ison parkkipaikan tieltä voi vaikuttaa moneen kasvi- ja eläinpopulaatioon. Yhden paikallisen populaation häviäminen ei vielä hävitä koko lajia, mutta kun elinolot huononevat monessa paikassa yhtä aikaa, vaikutus laajentuu. Kasvit ja eläimet voivat siirtää elinpiiriään olosuhteiden muuttuessa, näin on tapahtunut ennenkin. Se vain vaatii aikaa, jota ei nykyään ole, kun olosuhteet muuttuvat niin nopeasti. Ilmasto tulee lämpenemään lähivuosikymmeninä jopa 65 kertaa nopeammin kuin viime jääkauden lopussa. Siinä ei evoluutio mitenkään pysy perässä.

Kuukkeli eli ennen myös Keski-Suomessa, kun se nyt mielletään Lapin linnuksi. Lue kirja, ja saat tietää myös sen, että miksi näin on käynyt.  

Martta Wells
Hälytystila, 2023

Tulevaisuuteen sijoittuvan Hälytystilan päähenkilö on turvallisuusandroidi, jolla on salaisuuksia. Hänet on palkattu avaruusmatkalle turvaamaan planeettoja tutkivien ihmisten työskentelyä. Hän on jotain ihmisen ja robotin välistä, eikä oikein taida itsekään tietää mihin porukkaan kuuluu. Ihmiset vieroksuvat häntä, ja tunne on molemminpuolinen: mieluummin androidi olisi omissa oloissaan ja katsoisi saippuasarjoja. Hän on melko ujo ja introvertti, mikä ei liene tavallista scifisankarien keskuudessa.

Ihmisiä tilanne häiritsisi luultavasti vielä enemmän, jos he tietäisivät, että androidi on hakkeroinut hallintamoduulinsa eikä ole ihan niin ohjailtavissa kuin luullaan. Kun tutkijaryhmä joutuu vaikeuksiin ja hyökkäyksen kohteeksi, tästä ominaisuudesta alkaakin olla hyötyä.

Tämä kirjasarjan palkittu aloitusosa on käännetty yli 20 kielelle, ja toinen osa on tulossa suomeksi vielä tänä vuonna. En itse juurikaan lue scifiä, mutta tartuin tähän kollegan suosituksesta. Jos haluaa laajentaa lukutottumuksiaan scifin puolelle, tällä on hyvä aloittaa. Kirjassa on jännitystä ja huumoria ja se on helppolukuinen.

Hanna Kotila

Tarkista teosten saatavuus Eepos-verkkokirjastosta