Matkakirjoja, historiaa, jännitystä ja inkeriläiskohtaloita

Ylistaron kirjastoväki vinkkaa lempikirjojaan

Ylistaron monipalvelukirjaston työntekijöiden omalla suosikkilistalla on lukemista laidasta laitaan. Anneli Lallukan, Tiina Malmivaaran ja Leena Kristolan lempilukeminen vaihtelee tilanteen mukaan. Koskaanhan ei tiedä, minkälaisen sijan listalla saa se kirja, johon vasta aikoo tarttua.

Anneli Lallukka Matti Pohto -kamarissa.

Anneli Lallukka houkuttelee kävijöitä äskettäin uudelleen nimettyyn Matti Pohto -kamariin.

Annelin vinkit

Historiasta kiinnostuneen kirjastonjohtaja Anneli Lallukan vinkit liittyvät 200 vuotta sitten syntyneen Matti Pohdon eli Kirja-Matin juhlavuoteen. Turun palon jälkeen suuren määrän Suomessa painettua ja Suomea koskevaa kirjallisuutta keränneen miehen elämään ja työhön voi paneutua esimerkiksi vierailemalla kirjaston Matti Pohto -kamarissa.

Nimikkokamarissa voi tutustua mm. kolmeen miehestä ja hänen elämäntyöstään kertovaan kirjaan. Anneli Lallukka soisi nykyistä useamman tarttuvan niihin, sillä Suomen kirjallisuuden pelastajaksi sanottu Matti Pohto elämäntöineen tunnetaan turhan huonosti.

Anneli Lallukan mielestä sekä Appelqvistin että Virkkusen kirjoista saa kokonaiskuvan kirjojenkerääjän persoonasta ja elämäntyöstä. Jälkimmäiseen tuo oman viehätyksensä vanhanaikainen kirjoitustyyli. Kolmas kirjoista, ylistarolaisen Sisko Thorsin kirjoittama Kirja-Matin matkassa on sepitteellisempi, mutta sen kirjoittaja on tutustunut kirjallisiin lähteisiin ja arkistoihin. Thors on käsikirjoittanut myös Jyrkän kesäteatterissa kesällä 2017 esitettävän näytelmän. Sekä ohjaaja Jaana Jokinen että musiikin säveltänyt Jussi Asu ovat myös paikallisia taitajia. Kirjastossa voi tutustua myös näytelmän käsikirjoitukseen ja Asun arkkiveisuun.

Vanhat suomalaiset elokuvat ovat Anneli Lallukalle mieluisia. Niinpä hän aikookin katsoa pitkästä aikaa uudestaan Tottisalmen perilliset -elokuvan. Se perustuu Anni Swanin kirjoittamaan nuortenromaaniin. Swanin sisarukset olivat aikanaan Ylistarossa sotaa paossa. Yksi heistä, Nelma Sibelius, maalasi tuolloin kuvan Ylistaron säästöpankkirakennuksesta. Myös tuohon maalaukseen voi tutustua kirjastossa.

 

Tiina istuu ja esittelee suosikkikirjojaan.

Matkakirjat, vieraat kulttuurit ja jännitys kiinnostavat Tiina Malmivaaraa.

Tiinan vinkit

Kirjastovirkailija Tiina Malmivaaralle Tuulen viemää -romaani ja samanniminen elokuva ovat sellaisia, joihin hän palaa aina uudestaan. Hän muistelee nähneensä 70-luvulla ensin elokuvan ja sen jälkeen tarttuneensa kirjaan. Elokuva tuntui tuohon aikaan varsinaiselta spektaakkelilta. Ajat ja filmiteollisuuden tuotteet ovat muuttuneet, mutta kyseisen elokuvan lumo ei ole Tiinan mielestä kadonnut minnekään.

Tiina Malmivaara kertoo olevansa matkakirjojen ystävä. Hän lukee mielellään kirjoja, joissa tuodaan esiin eri maiden ruokakulttuuria. Viimeisimpiä suosikkeja tästä ryhmästä ovat Hansin matkassa ja Ellan Toscana. Myös muut matkakirjat, esimerkiksi Rauli Virtasen Reissukirja, sekä romaanit, joissa matkataan toiseen maahan, ovat Tiinan mielestä mukavaa ja kiinnostavaa luettavaa. Noel Barberin maailman eri kolkkiin sijoittuviin romaaneihin ja Peter Jamesin dekkareihin Tiina tarttuu myös mielellään.

Leenan vinkit

Leena Kristola on lukenut äskettäin saksalaisen, lääketieteen väitöskirjaa tekevän Giulia Endersin hauskasti ja vetävästi kirjoittaman kirjan Suoliston salaisuus. Kirja on ilmestynyt vuonna 2015 ja siihen on tehnyt kuvituksen kirjoittajan sisko. Leena luki sen ensin itse ja referoi toisella lukukerralla miehelleen siitä ääneen parhaita paloja.

Leena seisoo suosikkikirjojen kanssa kirjaston esittelytelineen vieressä.

Leena Kristola lukee sekä tietokirjoja että kaunokirjallisuutta.

Sekä tieto- että kaunokirjoja lukeva Leena vinkkaa jännityskirjallisuuden ystäville Indrek Harglan Apteekkari Melchior -dekkareita. Niiden tapahtuma-aikana ja -paikkana on keskiaikainen Viro. Moni Tallinnan vanhaakaupunkia tunteva löytää niistä tuttuja tapahtumapaikkoja. Leena tarttui näihin kirjoihin, koska on kiinnostunut Viron kielestä ja kulttuurista.

Kotimaisista dekkaristeista Leenan tämänhetkinen suosikki on Jyrki Heino. Hän on kirjoittanut 1700-luvun Turkuun sijoittuvia dekkareita, jotka miellyttävät erityisesti historiasta, Turusta ja ei-niin-verisistä tarinoista tykkääviä.

Suomesta palautettujen inkeriläisten kohtalo sotien jälkeen koskettaa Leena Kristolaa erityisesti, koska eräs inkeriläinen miehen suvun lähipiiristä oli palautettujen joukossa. Leena on lukenut Ella Ojalan omaelämäkerrallisen, inkeriläisten kohtaloista kertovan romaanisarjan ja suosittaa sitä muillekin.

Sirpa Pukkinen

Ylistaron kirjastoammattilaisten vinkkilista:

Appelqvist, Walter: Matti Pohto, ”vanhaan kirjaan kokoaja”: elämäkerta ja satavuotismuisto Virkkunen, A.H.: Matti Pohto: Vanhojen suomalaisten kirjain pelastaja
Thors, Sisko: Kirja-Matin matkassa
Thors, Sisko: Ylistaron poika Kirja-Matti. Näytelmäkäsikirjoitus
Enders, Giulia: Suoliston salaisuus: Kaikki kehomme keskeisestä elimestä
Heino Jyrki: Kello; Kellari; Kelmit. Kolme historiallista jännitysromaania
Ojala, Ella: Pitkä kotimatka-, Suomi näkyy- ja Ensimmäinen kevät -romaani; Pelastunut albumi -elämäkerta
Hargla, Indrek: Apteekkari Melchior -rikosromaanisarja
Kanninen, Ella: Ellan Toscana: kyläelämää Italiassa
Tuominen-Gialitaki, Merja: Koko kylän pidot: elämää kreetalaisittain
Virtanen, Rauli: Reissukirja: matkalla kaikissa maailman maissa
Välimäki, Hans: Hansin matkassa
Mitchell, Margaret: Tuulen viemää
Tuulen viemää -elokuva. Ohjaaja Victor Fleming
Tottisalmen perillinen -elokuva. Ohjaaja Orvo Saarikivi

Etsi teoksia Eepos-verkkokirjastosta