Marraskuun kirjavinkki

Conroy, Pat: Vuorovetten prinssi, WSOY 1987

Tom Wingo, työnsä menettänyt opettaja ja jalkapallovalmentaja, on ylenpalttisen hauska mies, joka on tehnyt huumorista selviytymisstrategiansa. Hän joutuu elämässään pysähdyspisteeseen, kun hänen on itsemurhaa yrittänyttä kaksoissisartaan auttaakseen matkustettava Etelä-Carolinasta vihaamaansa New Yorkiin. Samalla hänen on aloitettava matka menneisyyteensä ja sisimpäänsä, jonka hän on sulkenut niin muilta kuin itseltäänkin.

Tom joutuu sisarensa psykiatrin kanssa käymään vähitellen läpi lapsuuttaan raivoisan väkivaltaisen isän mahdin alla, vanhempien välisen sodan tantereella, jossa lasten on opittava salaamaan tunteensa ja hirveimmätkin kokemuksensa ja selviydyttävä vain toisiinsa turvautuen. Vai selviytyvätkö he? Herkästä, hauraasta, mutta uhmakkaasta Savannahista tulee menestynyt, itsetuhoinen runoilija, Lukesta, vahvasta esikoisveljestä sotasankari, jonka on aina taisteltava ylivoimaista vihollista vastaan, ja Tomista suremasta kieltäytyvä, hauskuutensa takana vihaa täynnä oleva mies.

Mitä pidemmälle keskustelut psykiatrin kanssa menevät, sitä tärkeämmäksi ne osoittautuvat myös Tomin selviytymiselle ja sitä häilyvämmiksi muuttuvat rajat parantajan ja parannettavan roolin välillä. Ammatikseen auttavallakin on omat kipupisteensä, joita hän ei itse osaa hoitaa. Keskustelujen päättyessä kenenkään elämä ei ole enää ennallaan.

Conroyn henkilöt ovat inhimillisiä, värikkäitä ja tunteissaan vahvoja, täynnä vihaa ja rakkautta. Kaiken kokemansa jälkeen heillä on vielä toivoa, sillä he ovat saaneet myös anteeksiantamisen lahjan.

Hannele Puhtimäki

Tarkista kirjan ja elokuvan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.