Marraskuun kirjavinkki

Kaisa Neimala ja Jarmo Papinniemi: Lukukirja. Kirja kirjoista. Otava 2008.

Lukukirja on nimensä mukaisesti kirja kirjoista. Se on kahden kokeneen kirjallisuuskriitikon yhteistyön tulos, jonka avulla varmasti löytää hyvää luettavaa. Kirja on jaettu 10 teemaan, kuten Lue ja kauhistu, Lue suomentajia, Lue ja naura, Lue ja liikutu. Lukukirja ei ole luettelo lukemisen arvoisista kirjoista, vaan Papinniemen sanoin kirjoittajat ”esseihtivät” kirjoista. Mukana on klassikoita kotimaasta ja ulkomailta, uutta proosaa, runoja.

Tekstit eivät ole kritiikkejä, vaan avaavat käsiteltyihin kirjoihin uusia näkökulmia ja välittävät henkilökohtaisiakin lukukokemuksia. Kirjat ja sitaatit ikään kuin keskustelevat keskenään ja lukijan kanssa, ja kirjan tavoitteena onkin ollut lähestyä kirjoja tunteiden ja elämysten kautta. Teemojen sisällä teksti polveilee luontevasti kirjasta toiseen ja yhdistää toisiinsa kirjoja, joilla ei heti ajattelisi olevan tekemistä keskenään. Esimerkiksi huumorimiehenä paremmin tunnettu Jari Tervo onkin sijoitettu lukuun Lue ja liikutu. Miksi, se selviää lukemalla Lukukirja.

Kirjaa voi lukea monella tavalla: järjestyksessä luku luvulta, sieltä täältä parhaita paloja poimien tai tiettyyn teemaan keskittyen. Lukukirja sopii niin kokeneelle konkarille kuin kirjojen maailmaan vasta vähän tutustuneellekin. Pieni varoituksen sana on kuitenkin paikallaan; lukemista odottavien kirjojen pino yöpöydällä kasvaa tämän kirjan luettuasi takuuvarmasti!

Tarkista saatavuus Eepos-verkkokirjastosta.

Elina Kortesmäki