Maaliskuun kirjavinkki

Lisa See: Shanghain tytöt, WSOY, 2009

Kirjan tapahtumat alkavat vuoden 1937 Shanghaista. Sisarukset Pearl ja May ovat huolettomia nuoria naisia. Heidän isänsä on varakas, ja elämä on helppoa, juhlia riittää. He työskentelevät komean taiteilijan malleina, ja heidän kauniit kasvonsa koristavat monien kalenterien kansia.

Eräänä päivänä isä kertoo, että hän on menettänyt omaisuutensa pelaamalla ja että tyttäret on naitettu pelivelkojen vuoksi kahdelle Amerikassa asuvalle kiinalaiselle miehelle.

Samaan aikaan japanilaiset hyökkäävät Shanghaihin ja tytöt pakenevat äitinsä kanssa. Äiti kuolee matkalla, mutta tytöt selviävät Amerikkaan lähtevään laivaan.

Monien koettelemusten jälkeen he saapuvat Amerikkaan. He asettuvat Los Angelesiin Chinatowniin, kulissikaupunkiin. Samassa pienessä asunnossa asuvat Pearl, May, molempien aviomiehet, appivanhemmat ja muitakin aikuisia. Elämä on rankkaa ja työntäyteistä.

Kiinalaisille niin keskeinen perheen voima tulee kirjassa hyvin esille. Vanhempia ihmisiä pitää totella ja perinteitä kunnioittaa. Perheeseen kuuluvat myös serkut ja sedät ja tädit. Mutta tärkeimpiä toisilleen ovat Pearl ja May: ”Kun tulee valkoisten hiusten aika, meillä on yhä sisarrakkautemme.”

Tytär Joy on perheen ensimmäinen Amerikassa syntynyt jäsen ja näin myös Amerikan kansalainen. Vuodet kuluvat, ja Joy lähtee opiskelemaan muualle. Hän innostuu Maon opeista ja päättää Pearlin ja Mayn kauhuksi matkustaa Kiinaan. Eräänä päivänä hän onkin sitten vain lähtenyt. Muuta vaihtoehtoa ei ole, kuin että Pearl nousee lentokoneeseen ja matkustaa Joyta etsimään entiseen kotimaahansa.

Lisa Seeltä on ilmestynyt uusin kirja Dreams of Joy, joka on jatkoa Shanghain tytöille. Sitä ei ainakaan vielä ole suomennettu, mutta toivottavasti saamme sen lukea suomeksi mahdollisimman pian.

Anja Itämäki

 

Shanghain tytöt -kirjan kansi.