Lukutikku ja rihvelitaulu – koululaitoksen historiaa ikäihmisille

Kokemuksia Peräseinäjoen kirjastosta

Viime syksynä alkoi Seinäjoella mielenkiintoinen ikäihmisille suunnattu projekti, jossa kirjastolaiset keräsivät vanhoja koulukuvia ja vanhaa kouluaiheista kirjallisuutta. Historioitsija Raimo Hieta ja sukututkija Pekka Siltanen valmistivat esityksen Seinäjoen alueen koululaitoksen historiasta.

Projektiin liittyen vierailtiin kevään ja syksyn aikana päivätoimintaryhmissä Seinäjoen, Nurmon ja Peräseinäjoen alueella. Peräseinäjoella ryhmissä vierailtiin viisi kertaa. Vanhuksia oli mukana 3 – 9 henkilöä kerralla. Raimon ja Pekan esityksen jälkeen virisi keskustelua lukutikuista ja vanhoista rippikoulumuistoista – eräs kuulijoista oli käynyt jopa kiertokoulua. Kuultiin myös tarina Ala-Viitalan koulun kouluruokailusta, joka oli aloitettu jo paljon aikaisemmin kuin kouluruokailu Suomessa yleisesti alkoi. Eräs osallistuja muisti ruokalistankin. Kirjavinkeistä eniten kiinnostivat vanhat aapiset. Vanhat koulukuvat herättivät myös mielenkiintoa, ja jälkeenpäin päivätoimintaan kopioitiin kuvia, joista osallistuja oli löytänyt itsensä tai sisaruksensa. Kirjastossa oli aiheeseen liittyvä näyttely, jota moni kirjaston asiakas pysähtyi katsomaan. Tämäntyyppistä näyttelyä toivottiin useammin.

Projektiin liittyi myös yleisöilta Seinäjoella, Nurmossa ja Peräseinäjoella. Peräseinäjoen kirjastossa tilaisuus oli lokakuussa. Kevään aikana oli Peräseinäjoella kerätty lisää vanhoja luokkakuvia, ja erityisesti nämä kiinnostivat iltaan osallistuvia. Aapisten keräilijä Hilkka-Maija Keskinen rakensi iltaan aapispolun, jossa kirjat oli sijoitettu aikajanaan. Vanhat aapiset olivat erityisen viehättäviä, ja illan osallistujat saivat etsiä lukuisten aapisten joukosta omansa. Peräseinäjoella mm. eri ikäpolvia edustavat paikallislehden toimittaja, illan vetäjä ja kirjaston harjoittelija löysivät joukosta oman aapisensa.

Merja Koski-aho