Lukukoiratoiminnan historiaa
Lukukoiratoiminta on Yhdysvalloissa kehitetty palvelumuoto, jossa hyödynnetään eläinavusteista toimintaa (animal-assisted activity, AAT). Suomeen lukukoiratoiminta rantautui vuonna 2011. Tarkoituksena on kehittää lasten lukutaitoa sekä lisätä lukuharrastusta. Lukutuokiossa lapsi lukee ääneen koiralle, ja koira kuuntelee arvostelematta tai hoputtamatta.
Nurmon kirjaston lukukoiratoiminta
Jenni Niemi on käynyt leonberginkoiransa Reinon kanssa pitämässä lukukoiratuokioita Nurmon kirjastossa syksystä 2015 alkaen. Hän on huomannut, että jotkut lapsista ovat kehittyneet lukutaidoissaan huomattavasti. Reino nauttii lasten kanssa olemisesta ja suuntaakin suoraan tottuneesti matolleen odottamaan, kun lapset saapuvat vuorollaan kirjaston Nurkkakammarin lukuhuoneeseen.
Lapsetkin ovat jo tottuneet Reinon seuraan ja asettuvat tuolille koiran viereen lukemaan valitsemaansa kirjaa. Lukutuokion jälkeen lapset saavat tarran liimattavaksi lukukoirapassiin. Pari rapsutusta tai halaus kiitokseksi Reinolle, ja kumpikin jää odottamaan seuraavaa yhteistä lukuhetkeä.
Wili Katajamäki (8 v.) on käynyt lukemassa lukukoiralle melkein alusta alkaen toiminnan alettua. Wilin mielestä Reinolle on kiva lukea, kun Reino on niin söpö eikä sitä tarvitse yhtään pelätä tai jännittää. Viimeisin Wilin lukema kirja oli Punainen banaani -sarjasta.
Wilin äiti, Suvi Katajamäki, kuuli kaveriltaan Nurmon lukukoiratoiminnasta, ja he olivat lukeneet siitä myös lehdestä. Äidin mukaan Wili on syksyn aikana kehittynyt lukijana ja odottaa innokkaasti seuraavaa lukukertaa Reinon kanssa. Kiinnostus kirjoihin on herännyt, ja läksyjen tekokin sujuu paremmin. Suvi kertoo, että he aikovat jatkaa lukukoiratuokioissa käymistä.
Lukutuokioita pidetään Nurmon kirjastossa joka toinen maanantai. Lukutuokioon voi varata ajan kirjastolta, ja kunkin lapsen lukuaika on 15 minuuttia kerrallaan.
Terhi Niemistö ja Johanna Pitkäranta