Lukuhaaste vuosimallia 2021 tarjoaa uusia näkökulmia

Kirjallisuus tarjoaa tekemistä vapaahetkiin, mutta usein se myös avartaa ja tarjoaa kiinnostavia ja erilaisia näkökulmia. Seinäjoen kaupunginkirjaston vuoden 2021 lukuhaaste houkuttaa tutustumaan erilaisiin ihmisiin ja olentoihin sekä heidän elämäänsä ja ajatuksiinsa.

 

Lukuhaastekirjoja näyttelypöydällä..Haasteen suorittaminen

Valittavana on viimevuotiseen tapaan 30 eri kohtaa. Haasteen suorittamiseen riittää kuitenkin 25 kirjaa. Kirjat voivat tänäkin vuonna olla kauno- tai tietokirjoja, joko perinteisiä paperisia tai sähköisiä teoksia. Ne voi halutessaan joko lukea tai kuunnella äänikirjoina.

Tämän vuoden haasteessa esitetään siis kuka- tai mikä-kysymys, kun kahtena edellisenä vuotena on löydetty kirjoista vastauksia kysymyksiin missä tai milloin. Oma haastekohtansa on mm. muutamilla ammattiryhmillä, vähemmistöjen edustajilla, nuorilla ja vanhuksilla sekä maalla tai suurkaupungissa asuvilla. Eläinten ystävät ja eri tavoin valtaa käyttävät ovat hekin mukana, samoin uskonnolliset ihmiset ja juhlijat.

Kirjoja lukemalla tai kuuntelemalla voi lähteä luonnossa liikkuvan tai seikkailijan matkaan, istahtaa ruuan ystävän kanssa herkkujen äärelle tai eläytyä rikollisen tai urheilijan elämään. Yhdessä haastekohdista innostetaan tarttumaan yliluonnollisista olennoista tai taruolennoista kertovaan kirjaan.

 

Haastevihkon voi hakea Seinäjoen kaupunginkirjaston toimipisteistä tai tulostaa itse kirjaston nettisivulta. Haastekohtiin sopivista kirjoista on nähtävillä vinkkejä Eepos-verkkokirjastossa. Lukuhaasteen omassa Facebook-ryhmässä tai muualla somessa voi kuka tahansa jakaa omia lukukokemuksiaan ja suositella luettavaa muillekin.

Aikaa haasteen suorittamiseen on entiseen tapaan koko vuosi. Haastelomakkeen tulisi olla takaisin kirjastossa 7. tammikuuta 2022. Kirjakaupan lahjakortin arvontaan osallistuvat kaikki ne lomakkeet, jotka ovat perillä määräpäivään mennessä ja joissa on merkintä 25 suoritetusta haastekohdasta.

 

Joka kirjasta yksi merkintä

Pieneksi vinkiksi vielä: Vuodenvaihteessa lukemani Yaa Gyasin Maa ja taivas -romaani ta.rjosi hyvän lukukokemuksen lisäksi mahdollisuuden valita, mihin haastekohtaan merkitsisin kyseisen kirjan. Vaihtoehtoja oli useita.

Ghanalaisen kirjailijan toinen suomennettu romaani kertoo Amerikkaan muuttaneesta ghanalaisperheestä (19. haastekohta). Päähenkilö on perheen aikuinen, neurotieteitä opiskeleva tytär, jonka suhde uskonnollisuuteen on hänen äitinsä vakaumusta mutkikkaampi (22. ja 12. haastekohta). Keskeinen henkilö tarinassa on myös perheen urheileva poika (21. haastekohta).

Kiinnostava ja ajatuksia herättävä, hienosti kirjoitettu kertomus surusta ja menetyksistä on ilmestynyt Arto Schroderuksen suomentamana vuonna 2020. Suosittelen siihen tarttumista niillekin, jotka eivät piittaa haasteista, vaan lukevat pelkästään omaksi ilokseen.

Sirpa Pukkinen