Lukemista loppukesälle!

Jani Nieminen: Kylässä, Like 2009

Pohjalaissyntyisen Jani Niemisen uroelmaksi luonnehdittu esikoiskokoelma on helposti lähestyttävää, rentoa runoutta myös sellaiselle lukijalle, joka ei runoja yleensä lue. Runoissa hahmottuu nuoren pojan kasvukertomus kylässä, jonka keskus on värikkäiden henkilöhahmojen kansoittama Kulma-Baari ja jossa taivasta ei erota maasta.

Kylässä -kirjan kannessa on rautatie. Punainen kansi.

Anne B. Ragde: Berliininpoppelit, Erakkoravut, Vihreät niityt, Tammi, 2007-2009

Sikatilallinen, hautausurakoitsija ja näyteikkunoiden somistaja – Neshovin perheen omalaatuisen veljessarjan elämä muuttuu, kun perheen äiti kuolee ja samalla vanhimman veljeksen tytär ilmestyy kuvioihin. Norjalaisen kirjailijan trilogia riemastuttaa lämpimällä huumorillaan ja hyvin kuvatuilla, sympaattisilla henkilöhahmoillaan.

Elina Kortesmäki

Berliininpoppelit kirjan kannessa on seinä, puu  ja possu.

Muista runolla : nykyrunoutta vähän joka juhlaan Tammi, 2009

Muista runolla – antologiaan on koottu yli 300 runoa viime vuosikymmeniltä. Kokoelma on jaettu eri käyttötarkoituksiin. Runoja löytyy päivänsankareille, vanhemmille ja isovanhemmille, lapsesta ja lapselle, rakastuneille, uuteen kotiin, valmistuville, eläkkeelle lähtijälle, suruun ja ihan muuten vain nautittaviksi.

Runoissa kukkii huumori ja oivallus. Kokoelma on virkistävä ja toivottavasti moni löytää siitä avun tuijottaessaan tyhjää tilaa onnittelukortissa.

Muista runolla -kirjan oranssi kansi, jossa on kukkia, lintuja ja perhosia.

Mark Levengood: Niin pieni ihmissydän on, Schildts, 2008

Mark Levengoodin ensimmäinen tarinakokoelma Riemujen rikkaus ja surujen summa kertoi hersyvästi kirjailijan perheestä, elämästä ja kasvamisesta. Toinen kokoelma Niin pieni ihmissydän on jatkaa samalla positiivisella linjalla. Kauniissa Ilon Wiklandin kuvittamassa kirjassa on pieniä tarinoita ja muisteloita Markin lapsuudesta, vanhemmuudesta ja erilaisista kohtaamisista. Hän pohtii, voiko rakastamista treenata? Kuinka oppia rakastamaan tuntemattomia ihmisiä? Voiko maailman vanhimman ihmisen kuolema tulla yllätyksenä? Pienistä ajatuksista tulee suuria. Kirjailija kehottaa olemaan sulkematta silmiään ja olemaan pelkäämättä. Sillä uskaltaessaan kohdata ihmisen näkee oman itsensä. Eikä silloin ole mitään syytä pelätä.

Mark Levengoodin kirjoituskokoelma on hyväntuulinen, positiivinen, elämänuskoinen, ehkä jopa naiivi mutta siitä saa voimaa ja valoa omaan pimeyteensä. Ehkei nyt aivan valonheitintä mutta taskulampun kuitenkin.

Jaana Savela

Niin pieni ihmissydän on -kirjan kansi, jossa on iso auringonkukka.

Anna-Leena Härkönen: Palele porvari ja muita kirjoituksia Otava, 2007

Terveisiä pallomerestä ja muita kirjoituksia, Otava, 2004

Nämä kirjat ovat kolumnikokoelmia. Kolumnit ovat alun perin ilmestyneet Anna- ja Image-lehdissä vuosina 2000-2006. Niissä käsitellään pieniä arkisia asioita humoristiseen ja itseironiseen sävyyn. Härkönen kirjoittaa mm. parisuhteesta, keski-ikäistymisestä, vanhemmuudesta, ammatteista, harrastuksista ja matkustamisesta. Itse luin Palele porvaria kesällä terassilla ja hihittelin koko ajan ääneen, naapurit varmaan luuli hulluksi… 🙂

Vicki Myron: Kirjastokissa, Otava, 2008

Maailman tunnetuimman kirjastokissan muistelmat. Iowalaisen Spencerin pikkukaupungin kirjaston palautusluukusta löytyi vuonna 1988 kylmänä talviaamuna kissanpentu. Kirjastolaiset päättivät adoptoida kissan ja kirjastosta tuli sen valtakunta. Spencerin kaupunki ja sen kirjasto saivat valtavasti julkisuutta ulkomaita myöten kissan ansiosta. Kissan nimeksi annettiin Dewey Readmore Books ja sen tarinan kertoo kirjastonjohtaja Vicky Myron.

Kirjastokissa-kirjan kansi, jossa on ruskea-valkoinen kissa.

Pauli Kohelo: Ohessa tilinumeroni, Siltala, 2008

Tämän kirjan kirjoittajaksi on arveltu Kari Hotakaista ja hänen kirjoittamakseen teksti sopisikin hyvin. Tarina kertoo ristijärveläisestä metsurista, joka löytää itsensä, valaistuu ja ryhtyy luennoijaksi. Teksti on ironian juhlaa ja jokainen voi itse päätellä kehen henkilöön tässä viitataan. Hulvattomat aforismit hauskuttavat lukijaa myös.

Ohessa tilinnumeroni -kirjan kansi, jossa on kuvattuna metsä ylhäältä päin.

Anna-Mari Raaska: Belizessä kaikki on paremmin, Nemo, 2000

Suomalainen naistoimittaja, joka ei halua asua Saksassa ja hänen miehensä, saksalainen rakentaja, joka ei halua asua Suomessa, muuttavat Belizeen. Perhe elää länsimaalaisittain aika alkeellisissa oloissa, joka tarkoittaa miehille paluuta aitoon elämään ja naisille raa’an työn huimaa lisääntymistä. Kirja kertoo mustalla huumorilla perheen valmistautumisesta matkaan ja siitä mitä perillä tapahtuu. Ei ollenkaan sellaista elämää, jota itse haluaisin elää, mutta siitä oli tosi hauska lukea!

Hanna Kotila