WWF:n Earth Hour on maailmanlaajuinen ympäristötapahtuma, joka järjestetään lauantaina 23.3. klo 20.30–21.30. Earth hourin teemana tänä vuonna on antaa tunti luonnolle. Tee tunnin ajan jotain luonnon kannalta positiivista. Voit vaikka valmistaa ympäristöystävällisen aterian, tehdä luontoaiheisen soittolistan tai lisätä tietämystäsi kestävästä kehityksestä ja ekologisesta elämästä. Alla on sopivia lukuvinkkejä kirjaston henkilökunnan ilmastolukupiiriin osallistuneilta.
Aino Pietarinen ja Maarit Kattilakoski: Viisaat vaatevalinnat (Basam Books, 2022)
Aino Pietarisen ja Maarit Kattilakosken Viisaat vaatevalinnat -kirja on monipuolinen tietopaketti, jossa kerrotaan muun muassa eri materiaaleista ekologisuuden ja eettisyyden näkökulmasta. Lisäksi siinä annetaan käytännön vinkkejä jo hankittujen vaatteiden käyttöiän pidentämiseksi. Myös pikamuodista, verkkokaupoista, vaatelainaamoista ja kirppiksistä lukija saa hyödyllistä tietoa ja aineksia omalle pohdinnalle ja kenties viisaammille valinnoille.
Piia Heikkinen: Ekotrippi (Basam Books, 2022)
Piia Heikkisen Ekotrippi on kuvaus perheestä, jonka elämässä ilmasto- ja ympäristöasiat nousevat keskiöön. Tarinaa kuljetetaan vuoroin perheen äidin Minnan ja tyttären Siirin näkökulmasta. Mitä tapahtuu, kun lapsiperhearjen keskellä pyritään täydelliseen ekologisuuteen? Kuinka koulun yhteishenki kestää erilaisia äärimmäisiä näkemyksiä? Hauskasti kirjoitetun romaanin keskiöön nousevat ympäristöasioiden rinnalle myös perhesuhteet.
Anniina Nurmi: Rakastan ja vihaan vaatteita (S&S, 2021)
Anniina Nurmi käsittelee kirjassaan Rakastan ja vihaan vaatteita monipuolisesti vaateteollisuuden vastuullisuutta niin ympäristökysymysten kuin ihmisoikeuksienkin näkökulmasta. Pikamuoti ja ultrapikamuoti täyttävät maapallomme tekstiilijätteellä, ja niin materiaalien tuotanto kuin vaatteiden valmistuskin ovat usein täysin kestämättömiä. Kirja on hyvä ja monipuolinen tietopaketti jokaiselle vastuullisista vaatehankinnoista kiinnostuneelle, vaikka se ei yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin annakaan.
Otso Sillanaukee: Jäähyväiset jätteille (S&S, 2018)
”Miksi lajitella päivät pitkät roskia lukemattomiin aikaa ja tilaa vieviin astioihin, kun voisin vain vähentää roskien tuottamista?” Tästä ajatuksesta alkaa Sillanaukeen matka kohti nollahukkaelämää, jossa ei pyritä pelkästään vähentämään roskan määrää vaan myös pienentämään omaa hiilijalanjälkeä ja elämään yksinkertaisemmin. Kirja antaa ihan konkreettisia vinkkejä elämän yksinkertaistamiseen. Kaikkien käyttöönotto kerralla olisi iso homma, mutta kirjasta on helppo poimia itselle sopivia vinkkejä ja aloittaa niillä.
Teemu Kunto: Minimalismi (Otava, 2021)
Vähemmän on enemmän!
Teemu Kunto käsittelee Minimalismi-kirjassaan minimalismia, kaikesta turhasta luopumista ja olennaiseen keskittymistä, sekä yleisellä että henkilökohtaisella tasolla. Selkeästi kirjoitettu kirja pistää lukijan pohtimaan omia kulutustottumuksiaan sekä sitä, mikä itselle onkaan elämässä kaikkein tärkeintä. Minimalismi on myös hyvä tapa pienentää omaa hiilijalanjälkeä ja ilmastoahdistusta.
Chen Qiufan: Jättömaa (Aula & Co, 2021)
Paremman elämän perässä kotinsa maaseudulla jättänyt jätteenkäsittelijä Mimi purkaa ja lajittelee päivästä toiseen myrkyllistä elektroniikkajätettä Piisaarella Kiinan rannikolla. Mimin ja muiden köyhien vierastyöläisten terveys ja ihmisarvo rapistuvat, kun paikalliset mahtiklaanit, ahneet monikansalliset yhtiöt ja ekoterroristit taistelevat vauraudesta ja vallasta. Pystyykö Mimi ystävineen vastarintaan, ja millaisin asein sotaa käydään? Qiufanin teos on dystopia, mutta miljöötä ei ole tarvinnut kuvitella: Kiinan Guiyuun päätyy suuri osa maailman elektroniikkajätteestä, ja saastuneen alueen lapsista 80 prosenttia kärsii lyijymyrkytyksen oireista.
Tarkista kirjojen saatavuus ja katso mitä muuta kirjaston kokoamalla vinkkilistalla on.