Liftausmuistoja, 2022
Suomalaisen kirjallisuuden seura järjesti vuonna 2020 muistitiedon keruun, jossa suomalaisia haastettiin kertomaan liftausmuistojaan joko kyytiläisen tai kyydin antajan näkökulmasta. Vastauksia saatiin lähes 200 ja lisäksi paljon valokuviakin. Valtaosa kertomuksista sijoittui suurten ikäluokkien nuoruuteen 1960- ja -70-luvuille, mutta paljon tuli muistoja myös kasarilla liftanneilta.
Marja-Leena Jalavan toimittamassa kirjassa kerrotaan aluksi liftauksen historiasta ja sen jälkeen siirrytään muistelijoiden teksteihin, joita on kirjassa yli 50. Muistot sijoittuvat pääasiassa kotimaahan ja Eurooppaan, mutta mukana on tarina myös Uudesta-Seelannista.
Tekstejä on jaoteltu teemoittain. Kohtaamisia-luvussa muutama liftaaja huomaa saaneensa kyydin julkkikselta. Unohtumattomilla menopeleillä on myös oma osionsa: moniko on päässyt Venäjällä leipomoauton kyytiin tai baarista kotiin lumiauralla?
Mikko Manka: Interrail-muistoja, 2022
Kirjan alussa on Interrailin historiasta kertova osuus. Vuonna 1972 Kansainvälinen rautatieliitto halusi juhlistaa 50. toimintavuottaan julkaisemalla alle 21-vuotiaille eurooppalaisille tarkoitetun rautatiekortin. Sillä sai matkustaa kuukauden rajoituksetta liittoon kuuluneiden jäsenten rautateillä. Kampanjan oli tarkoitus olla ainutkertainen, mutta aikaa on nyt kulunut 50 vuotta, ja reilausta harrastetaan yhä.
Myös tässä kirjassa on useita teemoja. Suoria muistolainauksia on vähemmän ja aiheeseen liittyvää syventävää tietoa enemmän. Yhteen osioon on koottu muistoja matkailun eroista nykypäivään verrattuna. Esille nousevat kännyköiden ja internetin puuttuminen ja itäblokin olemassaolo. Mm. matkaeväät ja ruoka, yöpymispaikat sekä uudet tuttavuudet saavat nekin omat osionsa.
Sekä Interrail- että Liftausmuistot sopivat oikein hyvin tähän aikaan, jolloin matkailemaan ei ole oikein päässyt muuten kuin nojatuolissa.
Pekka Haavisto: Eurooppa raiteilla, 2019
Pekka Haavisto on reilannut jo kortin ensimmäisinä vuosina 1970-luvulla. Hän on kirjoittanut myös Interrail-oppaita. Muutama vuosi sitten hän päätti palata Euroopan raiteille. Kirja kertoo Haaviston matkasta Euroopassa heinä-elokuussa 2018. Kirjan alussa on matkustuksen, Interrailin ja matkakirjojenkin historiaa.
Haavisto lähtee liikkeelle Puolan Gdyniasta ja jatkaa sieltä Balkanille, Kreikkaan, Barcelonaan, Ranskaan ja lopulta Berliiniin. Matkan tapahtumien lisäksi kirjassa käsitellään Euroopan tulevaisuutta ja myös menneisyyttä. Haavisto tapaa erilaisia ihmisiä ja keskustelee heidän kanssaan heidän kotimaansa tilanteesta.
Vihreiden jäsenenä Haavisto kommentoi tietenkin myös ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyviä asioita matkansa varrella. Kirja on siis matkaopas ja matkakertomus, mutta myös kurkistus pandemiaa edeltäneeseen aikaan Euroopassa.
Kati Kelola: Vaihtuvia maisemia: 100 ideaa maata pitkin matkailuun, 2021
Edellisissä kirjoissa oli pääasiassa muisteluksia maata pitkin matkustamista liftaamisen ja Interrailin kulta-ajoilta. Sen jälkeen muut matkustusmuodot ovat vieneet näiltä tilaa. Lentämisestä on tullut tavallista ja yhä useammalle mahdollista. Tällä vuosituhannella lentäen on päässyt nopeasti perille kohteisiin, jos kohdalle ei ole sattunut terrori-iskua, tuhkapilveä tai pandemiaa. Viime aikoina ihmiset ovat kuitenkin alkaneet miettiä lentämisen vähentämistä ja matkustamisen vaikutuksia ilmastonmuutokseen.
Tämä kirja antaa ideoita ja vinkkejä maata pitkin matkailuun. Kirjassa on omat osionsa kulttuurimatkoille, luontomatkoille, kaupungeille ja kylille sekä oma osuutensa junareiteille. Osioissa on vinkkejä paikoista jonne voisi mennä, lyhyitä matkakertomuksia, top-listoja ja matkatietoa lähinnä vastuullisen matkailun näkökulmasta.
Kirjan voi lainata oppaaksi, jos haluaa suunnitella matkaa, mutta yhtä hyvin se kelpaa matkakertomukseksi nojatuolissa nautittavaksi. Mukava lisä ovat kirjavinkit, joita on eri paikoista kertovien lukujen lopussa.
Hanna Kotila