Leffavinkki toukokuulle

Spring (2014)

Amerikkalainen nuorimies Evan joutuu vaikeuksiin kotimaassaan, pakenee ongelmiaan Eurooppaan, tarkemmin sanottuna Italiaan, tapaa kauniin mutta kohtalokkaan naisen Louisen ja sitten… aikaisemmat ongelmat saattavatkin tuntua pieniltä! Kyse ei ole ihmissusista tai vampyyreista, vaan paljon järkyttävämmistä asioista, jotka johtavat historian alkuhämäriin.

Amerikkalaiset elokuvantekijät Justin Benson ja Aaron Moorhead tarjoavat toisella pitkällä elokuvallaan katsojalle hyvän vaihtoehdon perusamerikkalaiseen kauhuelokuvaan kyllästyneelle. Eli ei kidutuskauhua, teinislasheria tai ns. found footage -materiaalia. Tarjolla on enemmänkin hetkittäisillä verisillä ja limaisilla kauhukuvilla sävytettyä keskusteludraamaa kuin puhdasta kauhua. Suuri osa elokuvasta on jopa Rakkautta ennen… -trilogian tyyppisiä arkisia keskusteluja Evanin ja Louisen välillä ilman väkinäisiä säikyttelyjä. Välillä melkein toivoo, ettei näyttelijöiden välistä kemiaa sotkettaisi kauhukuvastolla, mutta eipä se elokuvaa pääse pilaamaankaan. Parasta elokuvassa onkin Evania esittävän Lou Taylor Puccin (mm. Evil Dead -remake) ja Louisen roolissa nähtävän Nadia Hilkerin luonteva esiintyminen kameran edessä, mikä auttaa tietysti siinä, että katsoja välittää, mitä heille tapahtuu. Onko Louisen salaisuus liian järkyttävä, että suhde voisi jatkua, vai onko yhteisellä tulevaisuudella sittenkin toivoa?

Louisen salaisuuden selittely on paikoitellen naurettavuuden rajamailla, vaikka siitä lovecraftimaisia kaikuja voi löytää. Kauhistuttavimmat kohtaukset tosiaan ovat ehkä turhankin töksähtäviä arkisen ihmissuhdedraaman välissä. Halpatuotanto ja Evanin haahuilu maaseudulla ja pikkukaupungin kaduilla voivat jollekin aiheuttaa mielikuvia jopa Jean Rollinin tuotannosta, mikä on sitten katsojasta riippuen positiivista tai negatiivista. Toisaalta hiukan haparoiva toteutus luo tietynlaista uskottavuutta uskomattomaan tarinaan. Kokonaisuutena tarjolla on kuitenkin pieni helmi geneerisen kauhutuotannon joukossa, ja Bensonin ja Moorheadin tulevia elokuvia kannattanee odottaa mielenkiinnolla.

Jarkko Parkkinen

Katso leffan saatavuus Eepos-verkkokirjastosta