Lähikirjastokuulumisia: Kohtaamisia ja yhden pysähdyksen taktiikkaa Ylistarossa

Työskentelytila? Näyttely? Omatoimiasiointia vaikka pääsiäissunnuntaina? Aina silloin tällöin joku yllättyy, kuinka monenlaisia palveluita pienehkö lähikirjastokin voi tarjota.

Kirjastot ja niiden palveluvalikoima kehittyvät koko ajan, joten viimeksi vaikkapa kymmenisen vuotta sitten kirjastossa vieraillut saattaakin yllättyä. Muutoksen taustalla ovat asiakkaiden moninaiset tarpeet sekä toiveet ja kirjastojen toimintaa ohjaava laki, joka esimerkiksi velvoittaa tarjoamaan tiloja harrastamiseen, oppimiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan.

Ylistaron kirjastoa ja kirjaston tiloja käytetään ahkerasti, ja kirjasto onkin vakiintunut yhteisöjen kokoontumispaikaksi. Vuonna 2022 tiloissamme kokoonnuttiin noin viisisataa kertaa! Lapsiperheet tapaavat toisiaan perhekahvilassa, ikäihmiset virkistystoiminnassa, ja kokoustiloissa kokoontuvat monet paikalliset yhdistykset.

Usein kohdataan myös kirjaston järjestämissä tapahtumissa, esimerkiksi Novellikoukussa käsitöiden ja kahvin parissa, satutuokioilla ja kirjastokerhossa. Huhtikuun lopussa pääsee opettelemaan geokätköilyn perusteita ja toukokuun alussa taidetyöpajaan. Huhtikuun kirjastokäynneillä voi myös ihailla taidetta, kun kirjaston näyttelytilassa on seinäjokisen Marika Hirsimäen Pysähtyneet hetket -taidenäyttely.

Värikkäitä maalauksia valkoisilla seinillä.

Ylistarossa omatoimiasiointi on Seinäjoen lähikirjastoista ollut käytössä pisimpään ja omatoimiasiointi on suosittua. Aamuisin ennen kirjaston aukeamista moni käy lukemassa lehtiä paperisina tai sähköisinä ja varsinkin viikonloppuisin lapsiperheet viettävät kirjastolla kaikessa rauhassa aikaa. Omatoimiasiakkaille kirjaston ovet aukeavat joka päivä kello 7─21.

”Yhden pysähdyksen taktiikalla” voisi olla myös Ylistaron monipalvelukirjaston tunnus. Kirjastokäynnillä hoituvat usein samalla vaikkapa ennakkoäänestys, kuukauden näyttelyyn tutustuminen, Kelan lomakkeiden tulostaminen tai postittaminen, omien tarpeettomien kirjojen sekä pelien kierrätys vaihtokärryssä ja kauppakäynti tien toisella puolella. Kaikkiin Eepos-kirjastoihin voi palauttaa koko Eepos-alueen lainat, joten moni piipahtaa ohikulkumatkallaan palauttamassa meille esim. kirjastoauto Ykästä tai Isonkyrön kirjastosta lainattua aineistoa.

Oikealla iso ruukkukasvi, takana ikkunat, vasemmalla työpöytä ja tietokone.

Jos yhteisen kohtaamispaikan ja olohuoneen sijaan on tarve rauhalliselle työskentely- tai opiskelutilalle, työhuoneet Rauha ja Toivo ovat maksutta asiakkaidemme käytettävissä. Työhuoneissa on tietokone, työpöytä, tulostin ja omaa rauhaa.

Ja vaikka kirjastorakennus usein onkin yhteisön keskus, olohuone ja ajanviettopaikka, kirjasto laajenee myös seiniensä ulkopuolelle verkkoon. Asiakkaidemme käytössä ovat Eepos-kirjastojen yhteiset e-aineistot, ja viime syksynä Leena Lehtolaisen vierailua kirjastossamme pystyi seuraamaan myös kirjaston YouTube-kanavalle striimattuna.

Kohdataan kirjastossa tai miksei joskus verkossakin!

Suvi Levonen