Lähikirjastoja tutummiksi harrastuksilla ja tapahtumilla

55 harrastustapaamista, joissa 396 osallistujaa. Neljä kirjailijavierailua ja 121 osallistujaa, neljä tapahtumapäivää, joissa yhteensä 22 erilaista toimintaa ja 1936 ihmistä niihin osallistumassa. Tämän kaiken mahdollisti Seinäjoen lähikirjastojen Kyrkkärin, Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron alueilla aluehallintoviraston rahoittama Lähikset tutummaksi -hanke loppukeväästä 2022 loppukevääseen 2023. Hankkeen tavoite oli saada ihmisiä liikkeelle ja tutustumaan kirjastoon ja toteuttaa kirjastoissa sellaista harrastustoimintaa, jota alueen asukkaat haluavat. Tavoite saavutettu!

Asukkaiden toiveet selville kyselyllä

Hanke käynnistyi asukaskyselyllä, jolla selvitettiin, minkälaista harrastustoimintaa alueen asukkaat haluaisivat kirjastoon. Vastauksista poimittiin suosituimpia aiheita ja erilaisia työpajoja ja kursseja järjestettiin läpi koko vuoden joka lähikirjastossa. Käsityöt ja kädentaidot olivat suosituin toive, ja kirjastoissa neulottiin, virkattiin, ommeltiin ja askarreltiin. Lisäksi oli mehiläisvahakynttiläkursseja, makramee-kursseja ja unisiepparityöpaja. Kyrkkärin kirjastossa toteutui valokuvaus- ja sulkakynätyöpajat. Nurmon kirjaston uudessa käsityöhuoneessa järjestettiin erilaisia ompelukursseja, joissa tuunattiin vanhoja vaatteita, ommeltiin pehmoleluja sekä opastettiin laitteiden käytössä. Joka kirjastossa järjestettiin kirjoittajakurssit ja taidetyöpajat. Ylistarossa järjestettiin asukaskyselyn toiveesta kotiseutuhistoriakierrokset ja geokätköilykurssi. Erityisesti lapsille suuntautuvaa toimintaa oli sirkustyöpaja, askartelupäivä, maalauskurssi, varjoteatterityöpajat, osallistava vauvateatteriesitys ja Peräseinäjoen piirtorobottikurssi.

Seinälle heijastettuja varjohahmoja.
Varjoteatteria Ylistarossa

Kirjailijavieraat kiertueella

Marraskuussa 2022 toteutettiin kirjailijavieraskiertue, jossa nimekkäät kirjailijat vierailivat lähikirjastoissa. Vierailut striimattiin ja niitä seurattiinkin etänä. Peräseinäjoella vieraili Raija Oranen, Kyrkkärin kirjastossa Paula Havaste, Nurmon kirjastossa esiintyi Christian Rönnbacka ja Ylistarossa Leena Lehtolainen. Kaikki kirjailijavierailut olivat kiinnostavia, ja niissä oli runsaasti osallistujia alue- ja kuntarajojen ylikin.

Luonto lainassa

Ja sitten se Peltsi! Helmikuun 2023 ”Luonto lainassa lähikirjastoissa” -tapahtumissa vieraili televisiosta, radiosta ja kirjoista tuttu toimittaja, juontaja ja luontoihminen Mikko Peltsi Peltola. Peltsi piti kiinnostavan esityksen luontoretkistään ja televisio-ohjelmien teosta, ja häntä kuuntelemassa oli joka lähikirjastossa iso joukko ihmisiä. Peltsillä on selvästi kaikenikäisiä faneja lapsista ikäihmisiin. Joka kirjastossa oli lisäksi luontoaiheista ohjelmaa: lapsille Lakeuden Etapin tai Kruuvauksen esitykset sekä vaihdellen luontoaiheisia tietovisoja, askartelua, kaverikoiria, satutuokioita, lajittelubingoa, käsitaiteilupaja sekä MLL:n ja YKV:n suunnistusjaoston toimintaa. Tapahtumapäivät ylittivät kaikki odotukset, ja sekä kirjastot että osallistujat olivat valtavan tyytyväisiä.

Harmaaseen paitaan ja farkkuihin pukeutunut mies seisoo seinälle heijastetun vaelluskuvan vieressä.
Mikko ”Peltsi” Peltola Nurmon kirjastossa

Jatkosuunnitelmia

Hanketoiminnasta olisi aina hyvä saada jäämään jotain pysyvää kirjastojen toimintaan. Nimekkäitä esiintyjiä olisi hienoa saada hankkeen jälkeenkin lähikirjastoihin, ja toivomme, että se olisi mahdollista esim. yhteistyön kautta. Kirjastoissa on hyvät tilat järjestää tapahtumia ja esityksiä, ja myös striimaus onnistuu. Eri toimijoita ja erilaista toimintaa kokoavia tapahtumapäiviä olisi tarkoitus jatkaa, koska lähikirjasto on erinomainen paikka ja kokoonkutsuja. Peräseinäjoelle tällaista jatkoa on jo asukasbudjetoinnissa toivottukin. Harrastustoiminnalle kirjastoissa on hyviä tiloja, järjesti sitä sitten ulkopuolinen toimija tai kirjasto itse. Nurmon kirjaston käsityöhuoneessa voi harrastaa käsitöitä ja Kyrkkärin kirjastossa kohtaamistaidetyöpajat saavat jatkoa. Kirjastokerhot kokoontuvat eri kirjastoissa, ja muutakin harrastustoimintaa voidaan järjestää. Ota ihmeessä lähikirjastoosi yhteyttä, jos toivot jotain toimintaa tai pystyisit sitä kirjaston tiloissa järjestämään! Esimerkiksi Ylistaroon toivotulle shakkikerholle on etsiskelty vetäjää – olisitko se sinä?

Mia Penttala-Salli
lähipalvelujohtaja, Seinäjoen kirjasto