Kyykästä, urheilusta ja rakkaudesta lajiin

Haukikuningas on JP Tannisen vuonna 2017 ilmestynyt vaihtoehtohistoriallinen satiiri. Se tarjoaa luettavaksi tarinan, jossa supersalaisella käynnillä Suomessa aikoinaan vieraillut Japanin keisari Hirohito rakastuu paikalliseen urheilulajiin, kyykkään, ja vie sen mukanaan nousevan auringon maahan. Lajin suosio räjähtää Japanissa, ja kyykästä tulee maailmanlaajuisestikin suuri hitti, suurempi kuin kukaan osasi koskaan kuvitellakaan. Lapset ympäri maailmaa haaveilevat kyykkäammattilaisen urasta, ja esimerkiksi Nippon Kyuukka Leaguen ammattilaisille maksetaan miljoonia jenejä näiden heitellessä kyykkämailoja kyykkärivistöihin tuhansien ja taas tuhansien ihmisten hurratessa suurilla areenoilla.

Tarinan keskiössä on 35-vuotias matematiikan lehtori Kenji Sunada. Sunada-sensei on juuri aloittanut uudessa työpaikassaan Sapporo Odorin lukiossa ja jo heti ensimmäisenä päivänä hänet, hieman kyseenalaisin keinoin, suostutellaan ottamaan vetääkseen lukion kyykkäkerhon toiminta. Tästä alkaakin varsin eriskummallisten tapahtumien sarja, jonka aikana naureskellaan niin superfanitukselle, vuosittain ilmestyville urheilupeleille kuin suomalaisten kahvinjuonnillekin.

Musta kirjankansi, jossa samurain ja mailaa pitelevän ihmishahmon kuvat.

Kirja kuvaa kyykkää ja kyykkäotteluita todella vauhdikkaasti ja kiinnostavasti. Tanninen on mainio kirjailija, ja hänen tekstinsä on hyvin humoristista ja lennokasta. Kirja on myös yksinkertaisesti todella hauska, joten illat sen parissa venyivätkin luvattoman pitkiksi.

Teos antaa myös paljon aihetta miettiä esimerkiksi urheilun merkitystä yhteiskunnalle sekä sen aiheuttamia lieveilmiöitä. Onko urheilijoita esimerkiksi oikeus seurata häirintään saakka?

Olen itse urheilumiehiä, joten kirja kolahtikin minuun kuin kyykkämaila puisten kyykkien rivistöön. Suosittelenkin kirjaa lämpimästi kaikille, jotka nauttivat urheilun synnyttämistä suurista tunteista sekä hyvästä huumorista!

Kimmo Gorski
Blogitekstin kirjoittaja on Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelualan opiskelija, joka oli mukana vinkkaamassa Seinäjoen pääkirjaston vinkkipiirissä.