Kuulumisia kirjastoautoista

Seinäjoen alueen asukkaita palvelee kaksi kirjastoautoa: Ilo ja Ykä. Ilo on niin kutsuttu kaupunkiauto, eli se palvelee Seinäjoen kantakaupunkialueella. Ykän pysäkeistä suurin osa sijaitsee haja-asutusalueella Ylistarossa, Nurmossa ja Peräseinäjoella. Lisäksi Ykällä on kaksi koulupysäkkiä Isossakyrössä. Kirjastoautojen aikataulut päivitetään kolme kertaa vuodessa perusopetuksen työ- ja loma-aikojen mukaan: Perusopetuksen syys- ja kevätlukukaudella kirjastoautot ajavat aamu- ja iltareitit. Loma-aikoina, kuten kesällä, kirjastoautot ajavat pelkästään iltareitit. Ilolla on tänä kesänä yhteensä 47 pysäkkiä ja Ykällä 45 pysäkkiä. Tulevana syksynä Ilolla on 84 pysäkkiä; Ykällä puolestaan 67 pysäkkiä. Mitä luultavimmin tuleva syksy onkin Ykän viimeinen, sillä Ykä on jäämässä eläkkeelle. Uusi kirjastoauto Ykän tilalle saataneen ajoon vuodenvaihteen tienoilla.

Kaksi kirjastoautoa vierekkäin edestä kuvattuna.
Kirjastoautot Ilo ja Ykä pääkirjastolla odottamassa iltareiteille lähtöä.

Lapset – kirjastoautojen suurin asiakasryhmä

Kirjastoautojen aamureitit suuntautuvat pääasiassa päiväkodeille, kouluille ja kerhoille. Lapset ovatkin suurin asiakasryhmä kirjastoautoissa, ja lasten aineistoa lainataan kummastakin kirjastoautosta eniten. Ilon ja Ykän lainatuimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ryhmä Haut, Tatut ja Patut, Risto Räppääjät, Mestarietsivä Peppuset sekä Mimmi Lehmät.

”Tää on ihan mahtava paikka!” huudahti eräs päiväkoti-ikäinen riemastuneena astuessaan kirjastoautoon päiväkotipysäkillä, ensimmäistä kertaa elämässään. Päiväkoti-ikäisille jo käynti kirjastoautossa saattaa olla jännittävä seikkailu. Kirjastoautossa lapset saavat olla mukana vaikuttamassa lainattavaan aineistoon ja samalla oppimassa kirjastonkäyttöä.

Syksyisin ja keväisin, kun perusopetuksen lukukausi loppuu, kirjastoautoihin palautetaan laatikoittain ja kasseittain lastenkirjoja. Esimerkiksi kesäkuun ensimmäisenä päivänä Ilon ja Ykän aamupysäkeiltä palautui kuusi laatikollista ja yli 20 kassillista kirjoja, yhteensä noin 850 kirjaa. Syksyn tullen kirjastoautot kuljettavat aineistoa jälleen toiseen suuntaan: kirjastolta kouluille ja päiväkodeille. Seinäjokiset päiväkodit, koulut ja kerhot voivat tilata aineistopaketteja tai lukemistosarjoja. Tilatut aineistopaketit toimitetaan usein kirjastoauton mukana, mutta ne voi noutaa myös kirjastosta. Kirjastoautoilla onkin suuri rooli monipuolisen lastenkirjallisuuden tarjoajana varhaiskasvatuksen toimijoille sekä peruskouluille.

Iso määrä kasseja ja laatikoita täynnä kirjoja.
Kirjastoautoihin palautettuja kirjoja kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Kirjastoautopalveluja kaikille

Kirjastoautopalvelut takaavat saavutettavat kirjastopalvelut Seinäjoen eri kaupunginosien asukkaille. Kirjastoautopalvelut ovat tärkeitä etenkin varhaiskasvatukselle, kouluille sekä ikääntyneille asiakkaille. Kirjastoautoissa käy kaikenikäisiä asiakkaita, ja ihan kaikki ovat tervetulleita kirjastoautoon! Iloon on esteetön pääsy, sillä siinä on invahissi. Myös Ykän tilalle tulevaan uuteen kirjastoautoon tulee invahissi.

Kirjastoauton kokoelma on auton koon vuoksi rajallinen. Pyrimme uudistamaan kokoelmaa jatkuvasti, ja kirjastoautoihin voi myös varata aineistoa Seinäjoen kirjastoista maksutta. Muista Eepos-kirjastoista tehdyistä varauksista menee kahden euron kuljetusmaksu. Kirjastoautoihin voi myös palauttaa muiden Seinäjoen kirjastojen sekä Eepos-kirjastojen aineistoa maksutta.

Olemme saaneet hyvää palautetta siitä, että kirjastoautosta löytää usein suosittuja uutuuskirjoja pikalainoina. Vinkkinä siis kaikille: jos haluaa lukea uutuuskirjan, jolla on pitkä varausjono, kannattaa seurata esimerkiksi verkkokirjaston kautta, olisiko kirja saatavissa vaikkapa kirjastoautosta pikalainana.

Jos jokin asia askarruttaa, kirjastoautojen henkilökunnan puoleen voi aina kääntyä. Olemme kirjastoautoissa asiakkaita varten.

Tavataan kirjastoautossa!

Tytti Koivumäki