Kurinvartahat kilisivät pakkasiltana

Hannele esittelee käsityökirjoja

Peräseinäjoen kirjastoon kokoontui 15.2. neuleiltaan melkoinen joukko kutomisesta innostuneita naisia huolimatta siitä, että autot olisivat voineet illan aikana jämähtää kirjaston pihaan kovan pakkasen takia. Aluksi juotiin kahvit, ja sen jälkeen Hannele esitteli kahden viime vuoden neulekirjoja, joita oli ilmestynyt runsaasti. Tuntuu siltä, että kutominen on pop kaikenikäisten keskuudessa. Illan osallistujien ikähaitari oli seitsemästä kahdeksaankymmeneen vuoteen.

Hannelen esittelemät kirjat kiersivät kädestä käteen, ja illan lopuksi niitä oli mahdollisuus lainata.

Hannele Puhtimäki esittelee kirjaa. Pöydällä on kasa kirjoja ja muutama käsityö.
Erja esitteli tappilaudan ja opetti, miten sillä ”kudotaan” kaulahuivi. Jokainen halukas sai kokeilla langan kiertämistä ja lenkkien pujottamista tappien ympäri. Luulen, että illan jälkeen moni isäntä sai vaimoltaan pyynnön tappilaudan valmistamisesta, niin mielenkiintoiselta ja samalla yksinkertaiselta tekotapa vaikutti.

Tappilautojen esittelyä.

Eila kertoi sotaveteraaninaisten tekemästä vapaaehtoistyöstä. Tänä vuonna tavoitteena on kirjastossa järjestettävä käsityönäyttely ja syksyllä pidettävät myyjäiset, joissa pääartikkeleina ovat sukat ja lapaset. Tietysti myös tappilaudalla tehdyt kaulahuivit kelpaisivat myytäviksi, jos tekijöillä innostusta riittäisi. Eilalla oli mukanaan myös herkullisen näköinen villalankakoppa, josta sai ottaa lankaa kudottavaksi, jos tuotoksen sitten lahjoittaa sotaveteraaninaisille.

Maire esitteli ns. keskosnuttuja, joita vapaaehtoinen ja innokas kutoja voi tehdä vastasyntyneille ja jotka seurakunta lähettää Etiopiaan synnytyssairaalaan. Nuttulahjoitusten tarkoituksena on saada etiopialaiset naiset sairaalaan synnyttämään. Mairella oli mukanaan muutama valmis neule ja valokuvia hellyttävistä vastasyntyneistä pienissä nutuissaan. Mairen jakamat esitteet ja ohjeet katosivat käsikirjaston pöydältä, joten osallistujat taisivat innostua nuttujen tekoon.

Pöydän ääressä istuu useampi neuleiltaan osallistuja.
Illan ohjelman myötä keskustelu rönsyili sinne tänne, ja jossakin vaiheessa tuli puhe sota-aikana junassa tehdystä vauvansukasta, jonka ohje löytyi googlettamalla junasukka. Moni halusikin myös junasukan ohjeen mukaansa.

Neuleilta oli niin onnistunut, että sille alettiin välittömästi suunnitella jatkoa ensi syksyksi.

Merja Koski-aho

Neuleiltaan osallistujia pöydän ääressä.